Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Βουτιά 30% στις χριστουγεννιάτικες πωλήσεις


Απογοητευτική ήταν φέτος η κίνηση στην αγορά, αφού η πτώση στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής φαίνεται να έφθασε το 30% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) από όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η πτώση των πωλήσεων σε είδη ένδυσης και υπόδησης έφθασε το 40%, στα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών το 30%, στα καταστήματα καλλυντικών, βιβλίων και δώρων το 20%, ενώ ακόμα και στα καταστήματα τροφίμων και ποτών σημειώθηκε πτώση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρυσι.

Μόνη εξαίρεση από την κάθετη πτώση, αποτελεί ο κλάδος των παιδικών και των παιχνιδιών.


Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η μειωμένη κατανάλωση και ο “φτωχός τζίρος” ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η “χριστουγεννιάτικη θλίψη” ήταν φέτος το κύριο γνώρισμα στην “εορταστική” κατά τα άλλα ελληνική αγορά.

Οι έμποροι βίωσαν μια “χριστουγεννιάτικη κατήφεια” που τους ψαλίδισε όποια αισιοδοξία διατηρούσαν πριν τα Χριστούγεννα. Οι σαρωτικές αλλαγές στο ελληνικό εμπόριο κατά την διάρκεια του έτους αποτυπώθηκαν και στην τρέχουσα εορταστική αγορά αναδεικνύοντας το 2011 ως την χειρότερη χρονιά μέχρι τώρα.

Καταναλωτικές αλλαγές

Εφέτος παρατηρήθηκαν πολλές καταναλωτικές αλλαγές στον Έλληνα: αλλαγή στην διάθεση, στην συμπεριφορά, στις προτεραιότητες και στις υποχρεώσεις, ακόμη και στις επιλογές χριστουγεννιάτικων δώρων.

Συγκεκριμένα μόνο ένας στους πέντε καταναλωτές προτίμησε τα είδη ένδυσης-υπόδησης, δυο στους πέντε παιδικά δώρα και παιχνίδια, ενώ δυο στους πέντε φέτος προτίμησαν τα δώρα χαμηλού κόστους, δηλαδή τα “μικροδωράκια”.

Οι γενναίες μειώσεις τιμών και οι εορταστικές προσφορές πριν και κατά την διάρκεια της χριστουγεννιάτικης αγοράς, μπορεί να μην κατάφεραν να διατηρήσουν τις πωλήσεις στα περσινά επίπεδα, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι βοήθησαν να μην αυξηθούν θεαματικά οι μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς.

Ο “χορός” των πρωτοχρονιάτικων προσφορών στα καταστήματα λιανικής σε όλες τις αγορές των ελληνικών πόλεων, αναμένεται να συνεχιστεί και την τελευταία εβδομάδα του χρόνου.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου