Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ο "Thomas Cook"


Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως, με τη μετοχή του να κάνει «βουτιά» πάνω από 70% και τη βρετανική εταιρεία να παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να προσφύγει ξανά στις τράπεζες για τη λήψη νέου δανείου ύψους 100 εκατ. στερλινών τη στιγμή που πριν από ένα μήνα είχε λάβει ένα δάνειο επίσης 100 εκατ. στερλινών.

Στην Ελλάδα ο τουριστικός κλάδος «πάγωσε» και μόνο στην είδηση πως ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης μπορεί να καταρρεύσει, καθώς διακινεί περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες στη χώρα και συνεργάζεται με πολλά ξενοδοχεία.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, «η Thomas Cook αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην Ευρώπη με θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ διακινεί περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Μάλιστα στην πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο τα στελέχη της Thomas Cook μας ανέλυαν πως βάσει του σχεδίου, η εταιρεία θα έχει κέρδη, ωστόσο δεν παρέλειψαν να αναφέρουν την έλλειψη ρευστότητας που έχουν αυτή την περίοδο. Άλλωστε ένας όμιλος τέτοιας εμβέλειας είναι αδύνατον να χρεοκοπήσει και είμαι βέβαιος πως θα βρεθεί λύση άμεσα είτε με συμβιβασμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε μέσω κάποια συγχώνευσης».

Καθησυχαστικοί είναι οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων στη χώρα σε ό,τι αφορά την αναστάτωση που έχει προκαλέσει το πρόβλημα ρευστότητας του δεύτερου μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού στην Ευρώπη, Thomas Cook και την προσπάθειά του να αναδιαπραγματευτεί δάνειο ενός δις στερλινών με τους πιστωτές του και να λάβει περαιτέρω διευκόλυνση 100 εκατ. στερλινών.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), συστήνοντας ψυχραιμία στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.
Πρόκειται για «ένα πολύ μεγάλο γραφείο, με πολλές άλλες θυγατρικές», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντ. Καμπουράκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο τουριστικός οργανισμός «δεν κινδυνεύει», καθώς σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία παρουσιάζει κερδοφορία.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της αγοράς, μια πιθανή κατάρρευση του ομίλου Thomas Cook θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στον ελληνικό τουρισμό καθώς θα χαθεί ο ένας από τους δύο μεγάλους «παίκτες» και o όμιλος TUI θα αποτελεί «μονοπώλιο» με ότι και αν σημαίνει αυτό για τους ξενοδόχους.

πηγή: NewsKosmos.Com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου