Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κύπρος: Ανώμαλη προσγείωση για το αέριο


Ανώμαλη προσγείωση από χθες στην Κύπρο, μετά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής Noble Energy στο Χιούστον, ότι το κοίτασμα φυσικού αερίου Αφροδίτη έχει αποθέματα πολύ μικρότερα των αναμενομένων.


Σύμφωνα με ισραηλινές και κυπριακές εφημερίδες, έναντι των αρχικών ανεπίσημων προβλέψεων για 10 - 11 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (αντιστοιχούν σε περίπου 300 δισ. κυβικά μέτρα), οι οποίες είχαν δημιουργήσει κλίμα έντονης ευφορίας στο νησί, η Noble, στην παρουσίαση που έκανε στο Χιούστον, υποστηρίζει ότι το δυναμικό του κοιτάσματος στο
οικόπεδο 12 κυμαίνεται στα 3 - 9 τρισ. κυβικά πόδια (85 - 250 δισ. κυβικά μέτρα) και οι πιθανότητες για το πρώτο νούμερο είναι 75% και για το δεύτερο 25%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εταιρία, υπάρχει πιθανότητα το 40% των αποθεμάτων να μην μπορεί να εξαχθεί, οπότε οι πραγματικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες είναι πολύ μικρότερες.

Τα νέα δεδομένα αλλάζουν ριζικά το σκηνικό στην Κύπρο σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του αερίου. Η μικρή ποσότητα, σε συνδυασμό με το μεγάλο βάθος της θάλασσας στο συγκεκριμένο σημείο, ενδεχομένως καθιστά αντιοικονομική τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης στο νησί, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, η Noble εξετάζει άλλες εναλλακτικές εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που έχει ανακαλύψει, όπως με πλωτή μονάδα υγροποίησης ή εγκατάστασή της στην Αίγυπτο.
Το γεγονός αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικό από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς της Κύπρου, οι οποίοι θεωρούσαν δεδομένο ότι η μονάδα αεριοποίησης για το αέριο των κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Αφροδίτη θα γινόταν στην Κύπρο, αναβαθμίζοντας το νησί σε κόμβο παραγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προοπτική ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος στη γεώτρηση Αφροδίτη, τουλάχιστον αντίστοιχου του ισραηλινού Λεβιάθαν, που βρίσκεται σε κοντινό οικόπεδο (περίπου 450 δισ. κυβικών μέτρων), είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο κίνημα στην Κύπρο, για ανάκαμψη της οικονομίας και διόρθωση των μακροοικονομικών δεδομένων, χωρίς τη λήψη μέτρων κ.λπ.

Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου, πολύ πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, αλλά μετά την ανακάλυψη του Λεβιάθαν, είχε ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ της διοίκησης της ΑΗΚ (κυπριακή ΔΕΗ) και του γενικού διευθυντή ενέργειας, Σόλωνα Κασσίνη, για την αναστολή του προγράμματος προμήθειας υγροποιημένου αερίου για τις ανάγκες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η μεν ΑΗΚ ζητούσε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, στον οποίο είχε πλειοδοτήσει η Shell, ο δε κ. Κασσίνης να ανασταλεί, αφού θεωρούνταν δεδομένη η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος, αντίστοιχου του ισραηλινού, οπότε δεν χρειαζόταν να δεσμευτεί η ΑΗΚ με μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας καυσίμου.

Πάντως, ασχέτως με την εξέλιξη αυτή, θεωρείται δεδομένο ότι η κυπριακή ΑΟΖ έχει τεράστιο ενδιαφέρον από γεωλογική άποψη, σύμφωνα με τα στοιχεία των μέχρι σήμερα σεισμικών ερευνών. Επιπλέον, η κυπριακή κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό να συνεχίσει τους διαγωνισμούς για νέες παραχωρήσεις σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Οπότε τα περιορισμένα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφουν το μέλλον.

Η υπουργός Εμπορίου

Από την πλευρά της, η υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Πραξούλα Αντωνιάδου χθες προσπαθούσε να απαλύνει το κλίμα απογοήτευσης, μετά τις ανακοινώσεις της Νοble. Σε δηλώσει της τόνιζε ότι η γεώτρηση στο οικόπεδο Αφροδίτη δεν έχει ολοκληρωθεί και ενδεχομένως όταν το γεωτρύπανο φθάσει σε μεγαλύτερα βάθη να αλλάξουν τα δεδομένα, ακόμη και με ανακάλυψη πετρελαίου.

Ακόμη, η κ. Αντωνιάδου ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να καταθέσει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πρόταση για να λάβει εξουσιοδότηση προκειμένου μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει έρευνες σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

πηγη:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου