Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: Η κόρη του πάστορα που «κατέκτησε» την Ευρώπη



Η προσωπική πορεία της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελας Μέρκελ, είναι μια ιστορία επιτυχίας, μια πραγμάτωση του «ονείρου» της γερμανικής επανένωσης και μια άνοδος ενός άγνωστου και «καταφρονεμένου» κοριτσιού από την Ανατολική Γερμανία στην κορυφή της πυραμίδας ισχύος της Ευρώπης. Στις διηγήσεις για τη ζωή της 57χρονης Μέρκελ συνήθως τονίζεται η μετάβαση από τους «γκρίζους» και «μίζερους» δρόμους της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας στα «χρωματιστά» κτήρια και τα «ζεστά» καφέ του δυτικού Βερολίνου. Μάλιστα, λένε ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σοσιαλιστικού καθεστώτος έκανε τη Μέρκελ αυτό που είναι: μια άτεγκτη, σκληρή και άσπλαχνη ηγέτιδα που θέλει να «ποδοπατήσει» τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η πραγματικότητα, όμως, μάλλον απέχει από τις ψυχολογικού τύπου αναγωγές.


Γιατί η νεαρή Άνγκελα, από τα πρώτα χρόνια της ζωής της φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία που της παρείχε το σοσιαλιστικό κράτος και με αυστηρό σχέδιο και προσεκτικές κινήσεις έφτασε να γίνει το «κορίτσι» του Χέλμουτ Κολ.

Η Μέρκελ μετακόμισε με την οικογένειά της στην πόλη Τέμπλιν της Ανατολικής Γερμανίας το 1957, σε ηλικία τριών ετών. Ο πατέρας της, πάστορας στο επάγγελμα, επέλεξε να εγκαταλείψει τη δυτική πόλη-λιμάνι του Αμβούργου για να διευθύνει στο Τέμπλιν ένα άσυλο για παιδιά με νοητική υστέρηση.

Επειδή ο πατέρας της ήταν προτεστάντης ιερέας, η οικογένεια είχε άδεια να παρακολουθεί τηλεόραση της Δυτικής Γερμανίας και να διαβάζει δυτικές εφημερίδες. Μάλιστα, η μικρή Άνγκελα με τα δύο αδέρφια της μπορούσαν να παίζουν το «απόλυτο» καπιταλιστικό επιτραπέζιο παιχνίδι, τη «Μονόπολη».



Η Μέρκελ ήταν πάντα η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη, είχε μάθει ρώσικα και μάλιστα οι επιδόσεις της, της εξασφάλισαν ένα ταξίδι στη Μόσχα. Μεγαλώνοντας γίνεται μέλος μιας νεολαιίστικης ένωσης και αναλαμβάνει τη διοργάνωση εκδρομών.

Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας φυσικός και στη συνέχεια ξεκινά μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών και καθώς ήταν ψηλά στην ιεραρχία της το ιδανικό της εργασίας, είχε πιάσει δουλειά ως σερβιτόρα σε μια ντίσκο της Λειψίας.

Σε ηλικία 23 ετών αποφασίζει να παντρευτεί τον συμφοιτητή της, Ούλριχ Μέρκελ, όμως ο γάμος τους σύντομα θα λήξει. Αφού έχουν μετακομίσει στο Βερολίνο, έρχεται ο χωρισμός και η Μέρκελ φεύγει από το σπίτι και μετακομίζει σε ένα κοινόβιο.

Το 1982 βγαίνει το διαζύγιο, όμως η Μέρκελ έχει ήδη γνωρίσει τον άνδρα που θα περάσει την υπόλοιπη ζωή της, τον χημικό Γιόακιμ Ζάουερ.

Η πολιτική μπαίνει στη ζωή της την κατάλληλη στιγμή. Μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από την πτώση του Τείχους, οσμίζεται την ευκαιρία και μπαίνει σε μια ομάδα υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, η οργάνωση αυτή απορροφήθηκε από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και έτσι η 35 τότε Άνγκελα γνωρίζει τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ σε ένα πάρτι.

Σύντομα την αποκαλεί «το κορίτσι μου» και η Μέρκελ απολαμβάνει την εύνοια του Γερμανού καγκελάριου. Όμως, έρχεται και η στιγμή που η προστατευόμενη «πρόδωσε» τον γηραιό πολιτικό, ζητώντας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της την παραίτησή του.

Οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει την πολιτική σαν θετική επιστήμη. Με μέθοδο τη μαθηματική λογική, προσπαθεί να βρει λύση σε κάθε πρόβλημα. Στην επιστήμη άλλωστε, όπως και στην πολιτική, δεν χωρούν συναισθηματισμοί.

Από το 2005, που βρίσκεται στην εξουσία, η Μέρκελ κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις και το μόνο που έχει σχολιάσει κάποια στιγμή δημόσια για τον εαυτό της είναι η υψηλή της πίεση.

Η Μέρκελ μπορεί να έγινε η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη, όμως ο τίτλος που θα της αποδώσει η ιστορία είναι ακόμα ανοιχτός, καθώς η οικονομική κρίση δεν έχει παρέλθει και οι φυγόκεντρες τάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύονται και με δική της ευθύνη...

πηγη:newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου