Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Τι καθορίζει το ύψος του «κουρέματος»


Θρίλερ με το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκεται σε εξέλιξη από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ενώ η κατάσταση δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει, παρά την τελευταία στιγμή, δηλαδή στη διάρκεια της επόμενης συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες.
Επικαλούμενοι την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αρκετές χώρες (Αυστρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία) ταυτίζονται με τη γερμανική θέση για γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 50%. Τουλάχιστον αυτό ζήτησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup, αλλά και στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης.

Φαίνεται ότι η επιμονή των παραπάνω χωρών έχει δημιουργήσει μια δυναμική στο σύνολο της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα εκείνοι που μέχρι τώρα υποστήριζαν ένα πολύ μικρότερο «κούρεμα» να έχουν υποχωρήσει, ρίχνοντας πλέον το βάρος τους στην επίτευξη μιας απόφασης, όπου η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών θα έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα, ώστε να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» και ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνων (CDS). Μια εξέλιξη δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο, παρασύροντας το σύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, κανένας δεν αποκλείει την επιβολή του «κουρέματος», σε περίπτωση που δεν υπάρξει εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. [Από την naftempotiki]

(Σύμφωνα με τους Financial Times Deutschland ,οι τράπεζες πρότειναν ένα κούρεμα του 40%, ενώ οι κυβερνήσεις επέμεναν στο 60%. Αλλά η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι πολύ ευρύτερη, επειδή οι τράπεζες θέλουν να επεκτείνουν τις απώλειες που θα έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι κυβερνήσεις ζητούν την άμεση απομείωση.

- Αν επιλεγεί ταυτόχρονα PSI και όχι απευθείας haircut, σημαίνει ότι θα τεθούν οι ίδιοι όροι π.χ. μέχρι και τα ομόλογα λήξης 2020. Αυτό που θα μεταβληθεί είναι το 21% haircut. Θα αυξηθεί στο 50% ή στο 60%; Αυτή είναι και η κρίσιμη παράμετρος Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης προφανώς δεν κατανοούν βέβαια, ότι πέρα ​​από ένα ορισμένο όριο στο κούρεμα, οι τράπεζες δεν έχουν πλέον ενδιαφέρον για μια εθελοντική συμφωνία, λόγω του ότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν στην κατοχή τους CDS ασφαλιστήρια συμβόλαια. Ένα αναγκαστικό κούρεμα είναι πιο ελκυστικό για αυτούς από ένα εθελοντικό κούρεμα της τάξης του 60%....)

πηγη:epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου