Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι Κινέζοι έρχονται και οι Αμερικάνοι φεύγουν!


απο GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Σύμφωνα με τη πολυσέλιδη έκθεση που δημοσίευσε τον Απρίλιο το World Economic Outlook για λογαριασμό του ΔΝΤ, μέχρι το 2016 έρχεται το οικονομικό τέλος και η διάλυση των ΗΠΑ. Τη θέση αυτής ως υπερδύναμη του
πλανήτη θα αναλάβει η Κίνα η οποία σύμφωνα πάντα με την έκθεση θα έχει αύξηση κερδών περίπου στα 8 τρις δολάρια μέσα στη πενταετία 2011 – 2016. Στο ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ θα έχουν μια ζημιά κάπου στα 18,8 τρις δολάρια που ουσιαστικά θα τις ρίξει και στο καναβάτσο.

Αμερικανοί οικονομικοί αναλυτές προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις εξηγώντας πως τα στατιστικά κάποιες φορές μοιάζουν με τους μεθυσμένους που χρησιμοποιούν το φακό όχι για να δουν αλλά για να στηριχτούν επάνω του ώστε να μην πέσουν. Το έτσι και αλλιώς ανησυχητικό ως σενάριο τείνει να εξελιχθεί σε σοβαρότατο κίνδυνο για ολόκληρο το πλανήτη μιας και οι σχέσεις των δύο χωρών (ΗΠΑ – Κίνας) επιδεινώνονται συνεχώς. Πρόσφατα η Κίνα ξανά έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ από τις οποίες ζητά να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα.
Πριν ελάχιστο χρονικό διάστημα αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου έστειλε έμμεσο μήνυμα στη Κίνα προειδοποιώντας την πως από εδώ και στο εξής όποια χώρα ξανά επιτεθεί στο κυβερνοχώρο των ΗΠΑ θα υποστεί όχι αντίστοιχες αλλά στρατιωτικές συνέπειες.
Την ίδια χρονική περίοδο η ρωσική PRAVDA σε δημοσίευμα της αναφέρθηκε στην ανησυχία των ΗΠΑ όσον αφορά την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ, πόσο μάλλον οικονομική της Κίνας. Η λογική ορισμένων στις ΗΠΑ, στηρίζεται στο παράδοξο… αφού στο μέλλον θα είμαι από “χέρι” χαμένος ας προκαλέσω τη ρήξη τώρα που ακόμη έχω πιθανότητες επιτυχίας, γράφτηκε στο άρθρο.
Το άρθρο έφερε το τίτλο: “Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ” γιατί ξεκάθαρα ένας πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας παραπέμπει σε Παγκόσμιο, ακόμη και αν δεν εμπλακούν άλλοι, μιας και τα τεκταινόμενα στις οικονομίες των δύο αυτών χωρών μπορούν να αναστατώσουν σε μηδέν χρόνο ολόκληρο το πλανήτη.
Ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτς Γκέιτς δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές της Κίνας για το αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς.
Παράλληλα ο Daniel Goure, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington τόνισε στο Πεντάγωνο πως πρέπει να ξανά ξεκινήσει τη παραγωγή των μαχητικών F-22 και να αντικαταστήσει τα F-15 & F-16. Σύμφωνα με τον ίδιο όλοι περίμεναν την εξέλιξη της Κίνας αλλά όχι σε τόσο γρήγορους ρυθμούς. Η Κίνα μέσα σε μια δεκαετία έχει κάνει άλματα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν ένα πανίσχυρο στόλο από μαχητικά τελευταίας γενιάς. Αν η Κίνα φέρει στο προσκήνιο και J-20 πέμπτης γενιάς τότε τα πράγματα για τις ΗΠΑ θα είναι πολύ δύσκολα. Η μοναδική λύση αλλά και επιτακτική για τον Daniel Goure είναι οι ΗΠΑ να διπλασιάσουν τον στόλο των F-22. Δηλαδή από 187 που έχουν σήμερα να πλησιάσουν ακόμη και τα 400.
Διάφοροι άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ σήμερα προστατεύεται από μαχητικά 40 ετών (F-15 & F-16), και το F-35 ναι μεν …υπάρχει αλλά δεν πείθει για τις επιδόσεις του. Το F-22 έχει πολλά πλεονεκτήματα σαφώς, αλλά και ένα μεγάλο μειονέκτημα. Το μεγάλο κόστος του. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να πειστεί η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να ξεκινήσει ξανά τη παραγωγή ενός μαχητικού που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια; Το πιθανότερο θα είναι μια μέση λύση συνεχίζει ο Goure, δηλαδή να παραχθεί ένας μικρός αριθμός F-22 αλλά για εκείνον δεν θα αλλάξει κάτι.
Και συνεχίζει με τη δραματική διαπίστωση:
“Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Η Πολεμική Αεροπορία είναι η βάση και ο κορμός των ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσουμε (οι ΗΠΑ) το πρόβλημα με τη Κίνα. Παρότι υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι που γενικά είναι δίπλα μας, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, κανείς τελικά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους”.
Ο Ρώσος αναλυτής Vladislav Shurygin, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ & Κίνας τόνισε πως η Κίνα τις επόμενες δεκαετίες θα παίξει σπουδαίο γεωστρατηγικό ρόλο, και πως δεν θα έχει την ανάγκη των Ρωσικών εξοπλισμών μιας και θα είναι αυτάρκης. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του για τις Σινοαμερικανικές σχέσεις ήταν:
«Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει 280 SU μαχητικά αεροσκάφη στη Κίνα, ωστόσο στο άμεσο μέλλον η Κίνα δεν θα την έχει ανάγκη. Οι ΗΠΑ υποτίμησαν τη πρόοδο της Κίνας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν τη Κίνα ισχυρότερη των ΗΠΑ. Η Κίνα ανά πάσα στιγμή είναι ικανή να καταστρέψει τις πέντε από τις έξι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό. Η Κίνα ανησυχεί γιατί οι ΗΠΑ πήραν το μέρος της Ιαπωνίας στη τελευταία μεταξύ τους διένεξη. Δεν είναι απίθανο το σενάριο μιας πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια για χάρη των φυσικών πόρων της Ασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου