Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Προσοχή. Εκβιασμός από Τράπεζες.


Πριν από μερικές εβδομάδες, πήγα στην ALPHA BANK για να κάνω μια ανάληψη. Ο υπάλληλος μου είπε ότι επειδή δεν είναι ενημερωμένα τα στοιχεία μου, δεν μπορούσε να μου δώσει τα χρήματα!!! Αφού πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να συνέλθω από το σοκ, τον ρώτησα αν αστειεύεται διότι μου φάνηκε τελείως παράλογο. Με ενημέρωσε ότι λόγω του Νόμου που ισχύει το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή αν δεν υπάρχουν στην τράπεζα αντίγραφο της ταυτότητας, χαρτί από την μισθοδοσία της εργασίας μου και.....
αντίγραφο του εκκαθαριστικού.
Το διάβασα και σε ένα έντυπο της Ένωσης Τραπεζών που μου έδωσαν και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό.

Πήγα σε ένα άλλο κατάστημα, ζήτησα να κάνω την ίδια ανάληψη και ο υπάλληλος μου έδωσε τα χρήματά μου κανονικά.
Πριν από μερικές ημέρες, χρειάστηκε πάλι να πάρω κάποια χρήματα από την Γενική Τράπεζα. Ακριβώς η ίδια ιστορία. Δυστυχώς, εκεί δεν μπορούσα να πάω σε άλλο κατάστημα και αναγκάστηκα να τους δώσω τα χαρτιά, μετά από αρκετά μεγάλη ταλαιπωρία.

Πρόκειται λοιπόν για τον Νόμο 3691/2008 (ΦΕΚ Α’ 166/5.8.2008) και την απόφαση της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων 281/5/17.3.2009 της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β’ 650/9.4.2009), που υποχρεώνουν τις τράπεζες να μην πραγματοποιούν συναλλαγή, αν δεν έχουν πιστοποιήσει και επαληθεύσει την ταυτότητα του συναλλασσομένου. Πράγμα που σημαίνει πολύ απλά, ότι ΜΟΝΟ η ταυτότητα αρκεί. Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο ζητηθεί, είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ και μπορεί να προσκομιθεί αργότερα.

Προσοχή λοιπόν, γιατί ο υπάλληλος θα ζητήσει ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ και χωρίς καμία ευελιξία εκκαθαριστικά, μισθοδοσίες κλπ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ. Αν μπορείτε, ζητήστε από τον υπάλληλο να σας δώσει εγγράφως αυτά που απαιτεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρτί αυτό αργότερα σε δίκη. Αυτό το ξέρουν και δεν πρόκειται να το κάνουν. Αυτό που κάνουν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΤΑΙ.

Δυστυχώς, αυτά τα ανακάλυψα όταν είχα τελειώσει, αλλά αυτός είναι ο στόχος των τραπεζών.
Να σε αποτρέψουν από το να το ψάξεις εκείνη τη στιγμή και αν είναι δυνατόν και από την ανάληψη.
Δεν χρειάζεται να πω ότι η λογική «δεν σου δίνω τα λεφτά ΣΟΥ, επειδή γουστάρω να σου φτιάξω φάκελο», αποτελεί τουλάχιστον εκβιασμό από την τράπεζα, άρα είναι παράνομο.
Είναι απόλυτα προφανές ότι υπάρχει σαφής οδηγία να δυσκολεύεται ο πελάτης της τράπεζας να παίρνει τα χρήματά του, για να μένουν τα χρήματα στην τράπεζα όσο περισσότερο γίνεται.
Θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος ή ο Δικηγορικός Σύλλογος ή δεν ξέρω ποιος άλλος νομικός φορέας να επέμβει, γιατί ζούμε σε καιρούς δύσκολους.
Αν για παράδειγμα, βρεθεί κάποιος θερμόαιμος και πιάσει από τον λαιμό τον υπάλληλο που αρνείται να δώσει τα λεφτά, τι θα γίνει ;

Αναγνωστης -
ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου