Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Σε χρεοκοπία η Ελλάδα από Moody’s, S&P και Fitch μέσα στις επόμενες 696 ώρες..



Τελευταίες πληροφορίες..αναφέρουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα αποφασίσουν για την επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία όταν θα ανακοινωθεί επίσημα το PSI η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους
Στην κατηγορία C δηλαδή σε επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία η Ελλάδα από Moody’s, S&P και Fitch πιθανότατα στο διάστημα μεταξύ 21 με 28 Οκτωβρίου μέρες ή 696 ώρες..
Τελευταίες πληροφορίες..αναφέρουν ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα αποφασίσουν για την επιλεκτική ή περιορισμένη χρεοκοπία όταν θα ανακοινωθεί επίσημα το PSI η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους η οποία υπολογίζεται προς τα μέσα Οκτωβρίου. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την συμμετοχή των ιδιωτών τελικά έχει φθάσει στο 79% με 80% και πιθανότατα να μην φθάσει στο 90%..

Μετά την Moody’s που υποβάθμισε την Ελλάδα σε καθεστώς Ca δηλαδή σε high default risk και η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην ζώνη CC ενώ προσεχώς σε ανάλογη κίνηση θα προχωρήσει και η Fitch η οποία ενδέχεται να μην υποβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα CC αλλά C. Aν συμβεί αυτό τότε αυτομάτως η Ελλάδα θα τοποθετηθεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας.

Οι κινήσεις αυτές των διεθνών οίκων αξιολόγησης ήταν αναμενόμενες. Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος πλέον βαίνουν προς ολοκλήρωση και το επόμενο βήμα που πιθανότατα θα εκδηλωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι η κατάταξη της Ελλάδος σε καθεστώς επιλεκτικής ή περιορισμένης κατά το πιθανότερο χρεοκοπία με το αιτιολογικό της αναδιάταξης τους χρέους και των εγγυήσεων που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και βεβαίως του γεγονότος ότι δεν έχει τιθασευτεί το χρέος..Το διάστημα που θα παραμείνει η Ελλάδα σε αυτό το νέο βαθμολογικό καθεστώς το καθεστώς που σηματοδοτεί την βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος θα διατηρηθεί για διάστημα από 3 έως 5 μήνες ή με βάση το χειρότερο σενάριο 8 μήνες.
Επίσης ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρασκηνιακώς υπάρχουν μεθοδεύσεις ώστε κάτοχοι των CDS να ζητήσουν από την Διεθνή Ένωση Ανταλλάξιμων οικονομικών προϊόντων και Παραγώγων (ISDA) να πιστοποιήσει πιστωτικό γεγονός και να πληρωθούν τα CDS..ωστόσο οι κινήσεις αυτές θα ενταθούν όταν η Ελλάδα βαθμολογικά τοποθετηθεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας.
Η πρόταση του IIF για την επαναγορά και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων δεν θα αποτελέσει το πιστωτικό γεγονός, αναφέρουν πηγές της ISDA αλλά αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο δεν είναι σαφές.
Από την απόφασή της θα εξαρτηθεί το εάν θα πρέπει να καταβληθούν ή όχι τα ασφάλιστρα κίνδυνου στους κατόχους των Credit Default Swap (CDS). Η αγορά αναμένει καθαρή γνωμοδότηση από την ISDA καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείονται νομικές διαφορές μεταξύ όσων αγοράζουν και όσων πωλούν CDS.

Ποια είναι διαδικασία γνωμοδότησης

Οι 11 από τις 22 ξένες και ελληνικές τράπεζες που είναι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς, δηλαδή primary dealers στο ελληνικό χρέος, συμμετέχουν ως μέλη της ISDA, η οποία καθορίζει πότε υπάρχει πιστωτικό γεγονός και πότε διακανονίζονται τα CDS.
Όταν θα υπάρξει αλλαγή, κομβικής σημασίας, όπως είναι το selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία θα επισημοποιηθεί από τους οίκους αξιολόγησης, τότε η ISDA Ευρώπης θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν υφίσταται θέμα πιστωτικού γεγονότος. Εάν καταλήξει ότι δεν υφίσταται θέμα credit event, άρα ούτε και θέμα πληρωμής των CDS. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν πιστοποιηθεί ότι υφίσταται πιστωτικό γεγονός τότε αυτομάτως πληρώνονται τα CDS.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης
Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Societe Generale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision



πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου