Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Το τρίτο σενάριο...το καλύτερο


Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τρία είναι τα σενάρια για την Ελλάδα μετά την λήψη των νέων μέτρων, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην πολύωρη προσπάθειά του να εξηγήσει στους βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οικονομία.

Τα σενάρια αυτά είναι:

Το καλό: Είπε ότι το καλό -πρώτο- σενάριο αφορά την κύρωση και εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που προβλέπει μεταξύ άλλων αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ομολόγων της τάξεως του 20%.

Το κακό: Το χειρότερο -δεύτερο- σενάριο είναι να μην προχωρήσει η συμφωνία με την τρόικα και η χώρα να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία - πρόκειται για τον κίνδυνο στον οποίον αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αναφορές στην Αργεντινή.

Το καλύτερο (επικοινωνιακή διαχείριση γαρ): Το τρίτο σενάριο, που ενδεχομένως να είναι το λιγότερο οδυνηρό, σχετίζεται με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» κατά 50% (όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Βενιζέλος).
Στην περίπτωση του τρίτου σεναρίου, θα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση των μέτρων της επόμενης τριετίας από την κυβέρνηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού.Πρόκειται για σενάριο στο οποίο γίνονται πλέον καθημερινές αναφορές από διεθνείς παράγοντες και το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων και των τραπεζών, ενώ διασφαλίζει τις καταθέσεις με χρηματοδότηση την ΕΚT.

Όπως όμως έσπευσε να διευκρινίσει, ζητώντας από τους βουλευτές να είναι προσεκτικοί, για το τρίτο σενάριο «είναι επικίνδυνο να το ζητήσουμε εμείς. Αυτό απαιτεί συμφωνημένη και συντεταγμένη προσπάθεια πολλών».

* ΣΗΜ : 24 ώρες μετά την ομιλία Βενιζέλου στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι η κυβέρνηση εξετάζει μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. (Πάντως τις συζητήσεις, τις φήμες, τα σχόλια και τα σενάρια τροφοδοτούν τέτοιου είδους δημοσιεύματα)

Δεν ξέρουμε κατά πόσο το Haircut ή απομείωση· το λεγόμενο ‘κούρεμα’, είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα... Στην προκείμενη περίπτωση σβήνεται μέρος του χρέους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του δανειστή (από 40% -> Russia ως και 70% -> Argentina). Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη με κακή προοπτική για την Ελλάδα, αλλά και με μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση ενός domino-effect και στην υπόλοιπη Ευρώπη.Αλλά τουλάχιστον γλυτώνουμε τα χειρότερα, αυτά της έσχατης λύσης μιας βίαιης χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι βασικοί δανειστές της Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία(77 δις), ακολουθεί η ΕΚΤ ( 48 δις) και οι ευρωπαϊκές τράπεζες (170 δις), με ουραγό τις αμερικανικές τράπεζες (17 με 20 δις). Τούτο σημαίνει πως σε ενδεχόμενο haircut τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν αμέσως 10 δισ (σε haircut της τάξεως του 40%). Το συστημικό σοκ επίσης για τις τράπεζες θα είναι τεράστιο. Όλες οι ελληνικές τράπεζες καταλήγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κρατικοποιούνται.

Πέραν τούτου, η απομάκρυνση από τις αγορές θα σημαίνει απομάκρυνση από την ανάπτυξη, κάτι που τελικά μπορεί να μας οδηγήσει στο θανατηφόρο στάδιο 4 και τη νίκη των τζογαδόρων υπέρ της χρεοκοπίας (είναι πολλά τα λεφτά που έχουν στοιχηματίσει και όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μία default χρεοκοπία, τόσο θα αυξάνουν οι πιέσεις για να οδηγηθούμε σε αυτήν) .
Βέβαια όπως και να έχει, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Οπότε πρέπει να αναζητηθούν λύσεις...

Ο Γρηγόρης Νικολόπουλος στο reporter.gr γράφει για τα θετικά...του να πάμε στον κουρέα. Πάντως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, μέσω μια διαδικασίας συντεταγμένης χρεοκοπίας είναι πιο πιθανό από ποτέ.Ας προετοιμαζόμαστε...για το τρίτο σενάριο το καλύτερο...

πηγη:epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου