Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς ο Βενιζέλος έπεισε τον Γιώργο να επιστρέψει


Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Σκληρά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου τομέα ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση οι δανειστές και οι ευρωπαίοι εταίροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκλήθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ του Σαββάτου υπό την προεδρία του αντιπροέδρου και αρμοδίου υπουργού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για να τού μεταφέρει τη δυσφορία που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικώς με την αναποτελεσματικότητα και την αβελτηρία της κυβερνήσεως.

Κρίσιμες ώρες

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του “Newsbomb” αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την αναβολή της επισκέψεως του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν είναι τυχαία η διατύπωση της σχετικής ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και από τις εξηγήσεις που έσπευσε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του… Mega (!).

Το ουσιώδες είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε φέρεται να έκανε οξείες παρατηρήσεις προς τον Έλληνα ομόλογό του, ο οποίος αρκέστηκε σε διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Τις λεπτομέρειες αυτής της συζήτησης περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Παπανδρέου και του εξήγησε πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν τα τέλη Ιουλίου.

Τι λένε οι Γερμανοί

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι οι Γερμανοί φέρονται να έχουν ενοχληθεί από τη λαϊκή αντίδραση στην απαίτηση της κυβέρνησης να επιβάλλει ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία που θα καταβληθεί μέσω της ΔΕΗ. Στο ίδιο πλαίσιο ασκούνται πιέσεις προς την ελληνική πλευρά να πετύχει το στόχο του 7,6% στο έλλειμμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για εκτίναξη στο 9,5% (σ.σ. δηλαδή κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από την αρχική εκτίμηση)!

Πολιτικοί αναλυτές επισήμαναν πάντως ότι όλη αυτή η κατάσταση μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης να κάνει τα αυτονόητα. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν πως αν δεν γίνουν δραματικές μειώσεις στις δαπάνες του Δημοσίου θα πρέπει να ξεχάσει η παρούσα κυβέρνηση κάθε βοήθεια και κάθε ανοχή.

Στις 14 Οκτωβρίου

Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο “Newsbomb” πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στο Δημόσιο έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Σε μια τέτοια περίπτωση κι αν τελικώς γίνει η εκταμίευση της έκτης δόσεως στις 14 Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να προκύψει στάση πληρωμών για δύο εβδομάδες!

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο αναμένεται να απασχολήσει την κυβερνητική επιτροπή, την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου αφότου επιστρέψει στην Αθήνα, το μεσημέρι της Κυριακής (σ.σ. και σίγουρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αντώνη Σαμαρά).

Με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεδριάσεως καθώς και οι προτάσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να αποτελέσουν το στίγμα των εξελίξεων της εβδομάδας που αρχίζει. Εκτός από την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κυβερνητική πηγή δεν απέκλειε μάλιστα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τη σύγκληση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αν τελικώς δεν έρθουν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε μια ύστατη έκκληση για εθνική ενότητα. Πιθανώς ο πρωθυπουργός να απευθύνει και διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Όπως και να γίνει, η κυβέρνηση απεργάζεται πλέον ένα νέο πακέτο μέτρων και επείγεται να κλείσει έστω ένα καλό συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης επιχείρησης που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ώστε να επιδείξει έργο στους Ευρωπαίους. Μέσα σ’ όλα αυτά, την Τρίτη και την Τετάρτη η κυβέρνηση αναμένεται να ξαναβγεί στις αγορές προκειμένου να διαπραγματευτεί έντοκα γραμμάτια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου