Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Γεωργίου: "Ακριβή τα στοιχεία του ελλείμματος"


Συνεχίζονται οι αναταράξεις από τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος, ώστε να επιβληθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.

Εικοσιένα βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών, κατέθεσαν γραπτό αίτημα στην πρόεδρο κ. Παπανδρέου, με το οποίο ζητούν να κληθούν και να τους ενημερώσουν, τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ.

Την Τρίτη κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι οι καταγγελίες ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ δεν ήταν ακριβή δεν έχουν καμία βάση.

Καταθέτοντας στην Επιτροπή, μετά από τις καταγγελίες των απερχόμενων μελών του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής, υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους έγινε σύμφωνα με τα κριτήρια και τους κανόνες της Eurostat.

Η κόντρα του με τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, οδήγησε στο "ξήλωμά" τους από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος είναι ο μόνος που διατηρήθηκε στη θέση του, επέμεινε πολλές φορές ότι "η κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων και η καταγραφή του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος γίνεται υπό την αυστηρή τήρηση του κώδικα κατάρτισης των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων".

Πώς αυξήθηκε το έλλειμμα

Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην άριστη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ, όχι μόνο με την Γιούροστατ, αλλά και με τους υπόλοιπους αντίστοιχους οργανισμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και με διεθνείς οργανισμούς. Χαρακτήρισε δε "μεγάλο επίτευγμα" τη δημοσίευση δύο φορές και χωρίς αστερίσκους από την Γιούροστατ των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, το δημόσιο έλλειμμα αυξήθηκε από 13,6 % στο 15,4%, λόγω του ότι εντάχθηκαν 17 ΔΕΚΟ στο μητρώο της Γενικής Κυβέρνησης, έγινε επαναϋπολογισμός των τόκων των ασφαλιστικών ταμείων και καταγραφή των εφάπαξ των υπαλλήλων του δημοσίου που είχαν μεν συνταξιοδοτηθεί.

"Η αναθεώρηση προς τα πάνω του δημόσιου ελλείμματος, οφείλεται στις διπλοεγγραφές, στους λανθασμένους υπολογισμούς τόκων και τα Swaps", σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Για όλα φταίει η Goldman Sachs

Σε ό,τι αφορά την δημόσιο χρέος υποστήριξε ότι η αύξηση του κατά 5,3 δισ. ευρώ οφείλεται στο Swaps της Goldman Sachs του 2001, το οποίο είχε αναθεωρηθεί δύο φορές.

"Όλη η διαδικασία δεν έγινε επί τροχάδην. Αντίθετα ήταν λεπτομερειακή, διεξοδική διήρκησε πέντε μήνες και ήταν κάτω υπό τη στενή συνεργασία της Eurostat" τόνισε και πρόσθεσε ότι "τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα όχι μόνο από την Γιούροστατ αλλά και όλους τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς. Οι εταίροι μας αλλά και όλοι και οι αγορές τα θεωρούν για το 2009 ως πλήρως αξιόπιστα".

Δεν πείστηκε η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας όσο και οι βουλευτές του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιάννης Τραγάκης, χαρακτήρισαν "μη πειστικές" τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και έκαναν λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος. με αποτέλεσμα να μπει η χώρα στο ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για "συμπαιγνία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat", καθώς και για ένα «σάπιο ανήθικο σύστημα που μαγειρεύει στοιχεία για να περνά ο "οδοστρωτήρας" της πολιτικής τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης επέμεινε να ζητά εξηγήσεις γιατί ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ λειτούργησε μόνος του και όχι συλλογικά στην κατάρτιση των στατιστικών στοιχείων, γεγονός που καυτηρίασε έντονα και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στενό μαρκάρισμα από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Αρκετοί βουλευτές ακόμα και της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι Ανδρέας Μακρυπίδης, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κουρουμπλής, κάλεσαν τον κ. Γεωργίου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τη διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον ίδιο και τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων.

O κ. Γεωργίου τόνισε ότι ενημέρωσε έγκαιρα για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ΕΛΣΤΑΤ τόσο τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου όσο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και τον σημερινό υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα, όπως είπε, από την έρευνα που έγινε από την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στην οποία είχε προσφύγει, του αναφέρθηκε ότι ο δράστης που υπέκλεπτε τα email του, είχε μπει στο γραφείο του πριν καν μετακομίσει στην Ελλάδα ενώ το επισκεπτόταν περισσότερο και από τον ίδιο.

Πάντως, τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου όσο και πολλοί βουλευτές ζήτησαν από τον κ. Γεωργίου επίμονα να μάθει και να τους ενημερώσει αν η Γιούροστατ χρησιμοποιεί τα ίδια κριτήρια της επαναταξινόμησης που επιβλήθηκαν στην χώρα μας, και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και σε ποιες.

"Ο υπολογισμός του ελλείμματος έγινε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών λογαριασμών. Η μεθοδολογία την οποία ακολούθησα ήταν βάσει του κώδικα ορθής πρακτικής. Η γνώση που έχω είναι ότι εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες και αν όχι, τότε μπαίνουν επιφυλάξεις", απάντησε ο κ Γεωργίου.

πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου