Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Δυο τράπεζες «πολύ κοντά» στον μηχανισμό έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA)


Δυο τράπεζες σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρίσκονται στην «εξώπορτα» του ΕLA καθώς αδυνατούν πλέον αντέξουν την συνεχόμενη μείωση των καταθέσεων τους αλλά και την πιστωτική ασφυξία λογω της συνεχιζόμενης κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικονομία.
Πρόκειται για δυο όχι ιδιαίτερα «ιστορικές» ελληνικές τράπεζες οι οποίες φαίνεται να μην αντεχουν πλέον το βάρος της διεθνούς θύελλας που πλήττει την Ελλάδα.

Πάντως, μέχρι στιγμής καμία τράπεζα δεν έχει ζητήσει να πάρει τέτοια βοήθεια.

Εάν η έλλειψη ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό χειροτερέψει, εν μέσω υποβαθμίσεων από τους οίκους, εκροών καταθέσεων και μείωσης των κατάλληλων εγγυήσεων για το δανεισμό ρευστότητας από την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταφύγον στο ELA.

«Αρκετές τράπεζες έχουν συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα, το εάν θα χρησιμοποιήσουν το ELA, δεν το γνωρίζω», είπε στο Reuters ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dow Jones Newswires, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο σχέδιο για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων θα κοστίσει 5 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος παραμένει αποκλεισμένος από τη διατραπεζική αγορά και αυξάνει την εξάρτησή του από τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ. Τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκαν στα τέλη του Ιουνίου στα 103 δισ. ευρώ.

Όμως, με δεδομένο ότι οι τράπεζες δεν έχουν πλέον άλλους τίτλους επαρκούς αξιολόγησης για να δώσουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ, η χρήση του ELA αποτελεί μονόδρομο.

Χρήση του ELA έχει κάνει και η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας προκειμένου να στηρίξει τις τράπεζές της. Ο κλάδος έχει δανειστεί 55 δισ. ευρώ από το ELA, πέραν των 103 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί από τις τακτικές λειτουργίες της ΕΚΤ.

Ο μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό «εργαλείο» που διαθέτουν όλες οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Στόχος της προσφυγής των εμπορικών τραπεζών στο ELA, είναι η άμεση άντληση κεφαλαίων ρευστότητας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από την ΕΚΤ ή από τις διεθνείς αγορές. Τότε οι τράπεζες υποβάλλουν ένα αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια η Κεντρική Τράπεζα παρέχει το ύψος της ρευστότητας που της έχει ζητηθεί και ενημερώνει την ΕΚΤ. Οι ιρλανδικές τράπεζες, ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος μεταξύ αυτών της Ευρωζώνης που χρησιμοποίησε τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας.

Αδύναμα εκτιμά η Citigroup ότι θα είναι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με την προσοχή των αναλυτών να στρέφεται στις ζημιές από τις θέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος τηρεί underweight θέσεις στον ελληνικό κλάδο, καθώς αδυνατεί να εντοπίσει τις πηγές μελλοντικής ανάπτυξης των τραπεζών. Πέραν της μεγάλης έκθεσης στα κρατικά ομόλογα, εστίες ανησυχίας αποτελούν επίσης η κεφαλαιακή τους επάρκεια, η εξάρτησή τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ και η επιδεινούμενη ποιότητα κεφαλαίων.

Παρότι οι περισσότερες τράπεζες έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, θα πρέπει να κάνουν και άλλα βήματα, αναφέρει ο οίκος.


πηγη banksnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου