Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η σημαία της Λιβύης και η μοναρχία


Τι είναι και προς τα πού θα πάει το νέο καθεστώς που αναλαμβάνει την εξουσία στη Λιβύη; Είναι σίγουρα φιλοδυτικό, μιας και το ΝΑΤΟ του πρόσφερε στήριξη. Το αν θα είναι δημοκρατικό ή όχι ή αν θα διατηρήσει αυτήν την κατά ένα τύπο δικτατορία του Καντάφι θα φανεί στην πορεία, αλλά κάποια δείγματα δεν είναι και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τους νέος χαλίφηδες της βορειοαφρικανικής αυτής χώρας.

Τη σημαία που χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί οι οποίοι μπήκαν πια στην Τρίπολη και αναλαμβάνουν την εξουσία στη χώρα ανήρτησαν και στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα Λίβυοι που ζουν στη χώρα μας και οι οποίοι υποστηρίζουν το νέο καθεστώς. Η σημαία αυτή που αναρτήθηκε δεν είναι βεβαίως η σημαία που χρησιμοποιούσε από το 1977 η Λιβύη και η οποία είναι μια σημαία μόνο με πράσινο χρώμα, η μοναδική στον κόσμο που δεν έχει κανένα σύμβολο και καμία αναφορά πάνω της. Είναι απλά είναι ένα πράσινο πανί, που συμβολίζει το Ισλάμ, μιας και το πράσινο είναι το χρώμα του Ισλάμ, στο οποίο πολλές φορές ο Καντάφι έχει επιχειρήσει να δώσει τη δική του εκδοχή σε θεολογικά ζητήματα.

Η σημαία, όμως, που εδώ και καιρό χρησιμοποιούν οι αντικαθεστωτικοί δεν είναι μια οποιαδήποτε σημαία, αλλά έχει το συμβολισμό της. Ηταν η επίσημη σημαία του κράτους μέχρι το 1969, όταν αρχηγός της Λιβύης ήταν ο βασιλιάς Ιντρις και θεωρείται ως η επίσημη σημαία της μοναρχίας στη Λιβύη, η οποία βεβαίως καταργήθηκε το 1969, όταν ο Καντάφι οργάνωσε πραξικόπημα κατά του Ιντρις, που βρισκόταν στα Καμένα Βούρλα και έκανε τα μπάνια του.


πηγη://sottriant.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου