Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τα Ζωνιανά ζουν και παρανομούν


Νέο επεισόδιο με χασισοκαλλιεργητές, αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς

Τέσσερα χρόνια μετά την ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την επαναφορά του νόμου στα Ζωνιανά, κατά την οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά ο ειδικός φρουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης, ελάχιστα αποδεικνύεται ότι έχουν αλλάξει στην περιοχή, ομολογούν αστυνομικοί που υπηρετούν στο νησί.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, το Σάββατο τα ξημερώματα, διεξήχθη μια ακόμα επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτείας κάνναβης στην οποία πήραν μέρος 50 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών. Και αναβίωσε πάλι το ίδιο σκηνικό.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ έφτασαν αργά, καθώς οι καλλιεργητές το περασμένο βράδυ είχαν εκριζώσει τα δενδρύλλια κάνναβης και η φυτεία είχε εξαφανιστεί. Για μια ακόμη φορά οι κινήσεις των αστυνομικών είχαν γίνει αντιληπτές, αλλά η Αστυνομία βρέθηκε με δεμένα τα χέρια, αφού εκείνο το βράδυ γινόταν γάμος στο χωριό και σε τέτοιες συνθήκες δεν ήταν δυνατό να γίνει επέμβαση.

Εν τω μεταξύ σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο της φυτείας, όπου αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκο, ημιφορτηγό που οδηγούσε 33χρονος με συνεπιβάτες έναν 31χρονο και ένα ακόμη άγνωστο άτομο επιχείρησε με ελιγμούς να διασπάσει το μπλόκο με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

Τελικά ο 33χρονος κατάφερε να διαφύγει παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί πυροβόλήσαν στα ελαστικά του οχήματος του. Πληροφορίες από αστυνομικούς αναφέρουν πως ο οδηγός του ημιφορτηγού πιθανόν να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε ανακοίνωση της η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου καταγγέλλει ότι «για άλλη μια φορά είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε και να καταδείξουμε τους κινδύνους που διατρέχουν οι συνάδελφοι μας που επιχειρούν καθημερινά στην περιοχή, στην προσπάθεια τους να απαλλάξουν την κοινωνία από την μάστιγα των ναρκωτικών και από τα φαινόμενα εγκληματικότητας που την ταλανίζουν».

Ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Ιωάννης Κουνδουράκης μιλώντας στο «Βήμα» ανέφερε πως στα Ζωνιανά κάποιοι δεν έχουν αλλάξει συμπεριφορά. Πρόκειται, λέει, για κάποιους «θερμοκέφαλους» που συνεχίζουν όλα αυτά τα χρόνια την εγκληματική τους δραστηριότητα, ωστόσο αποφεύγει να χρησιμοποιήσει σήμερα τη λέξη «άβατο», που αποδίδονταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια στην περιοχή.

«Κάποιος που έχει "μεγαλώσει" με την καλλιέργεια ή/και την εμπορία ναρκωτικών, δύσκολα αλλάζει», παραδέχονται οι αστυνομικοί, σημειώνοντας πάντως η κατάσταση από το 2007 μέχρι σήμερα έχει βελτιωθεί προς το καλύτερο ωστόσο, παρότι «πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα».

Αυτή τη στιγμή στη περιοχή του Μυλοποτάμου, όπου βρίσκονται τα Ζωνιανά, υπηρετούν 70 αστυνομικοί.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην περιοχή, με αφορμή ένα «χαστούκι» ενός αστυνομικού διευθυντή σε έναν υπαστυνόμο, που «έπεσε» κατά την διάρκεια της επιχείρησης του Σαββάτου ξέσπασε «πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ στο θέμα παρενέβη και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές όλα ξεκίνησαν όταν υπαστυνόμος που βρισκόταν στο σημείο που έγινε το τροχαίο ατύχημα σε κατάσταση αμόκ άρχισε να φωνάζει πως μέσα στο ημιφορτηγό του 33χρονου είχε δει ένα όπλο.

Ο επικεφαλής Αστυνομικός Διευθυντής τον πλησίασε και προσπάθησε να τον ηρεμήσει στην αρχή με τα λόγια, ώσπου αναγκάστηκε να τον χτυπήσει ελαφρά στο πρόσωπο, «καθότι αδυνατούσε να κατανοήσει και να εκτελέσει τις εντολές του».

Αστυνομικοί που ήταν στο χώρο ανέφεραν πως ο Αστυνομικός Διευθυντής προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια γιατί ήθελε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να αποχωρήσουν οι δυνάμεις από τη περιοχή ομαλά για να μην υπάρξει άλλο επεισόδιο. Για την υπόθεση διατάχθηκε άμεσα ένορκη διοικητική εξέταση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο αξιωματικός όσο και ο υπαξιωματικός στις καταθέσεις τους παραδέχθηκαν το επεισόδιο, περιέγραψαν τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε και ζήτησαν αμφότεροι να θεωρηθεί το θέμα λήξαν. Οπως αναφέρουν συνάδελφοι τους οι δυο αστυνομικοί έχουν άριστες σχέσεις και έχουν συνυπηρετήσει στο παρελθόν

Ωστόσο στην ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικών Φρουρών αναφέρεται ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής χτύπησε τον υφιστάμενο του προκειμένου να αποτρέψει την σύλληψη του «οπλοφόρου» και λένε πως υπάρχει ζήτημα «παράβασης καθήκοντος, διαφθοράς και κουκουλώµατος».

Μετά από δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για το περιστατικό, το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών επανήλθε με νεώτερη ανακοίνωση του, χαρακτηρίζοντας ως προσβολή για τη νοημοσύνη την αιτιολογία για το «χαστούκι» και ζητώντας να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός Διευθυντής.

Χθες, Κυριακή, παρενέβη και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου στην υπόθεση. Απαντώντας στην ανακοίνωση των Ειδικών Φρουρών αναφέρεται σε «αυτόκλητους "εργατοπατέρες"», οι οποίοι «αντί να περιφέρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, προφανώς λόγω τηλεοπτικής απραξίας, υποχρεούνται το ταχύτερο δυνατόν να διέλθουν το κατώφλι του εισαγγελέα και να καταθέσουν στοιχεία που κατέχουν για διαφθορά, το κουκούλωμα και την παράβαση καθήκοντος για τον οποιονδήποτε αστυνομικό, διαφορετικά είναι έκθετοι και υπόλογοι».

πηγη:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου