Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Η Ρωσία και ο “Άξονας του κακού”


γράφει ο ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Τις τελευταίες ημέρες η διπλωματία της ‘Ρώσικης Αρκούδας’ βρυχάται. Και πραγματοποιεί εντυπωσιακές κινήσεις στις δύο βασικές χώρες, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, του, κατά τους σκληρούς των ΗΠΑ, ‘άξονα του Κακού’.

Έτσι, στην περίπτωση του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος, πρότεινε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων μέσα από την παράλληλη ενημέρωση για την πρόοδο των διαδικασιών εμπλουτισμού ουρανίου, που κατά τις δεσμεύσεις του Ιράν, θα αφορούν την ‘ειρηνική’ και μόνο χρήση του. ‘Παράθυρο’ διεξόδου για το καθεστώς Αχμαντινετζάντ, που βλέπει τις τελευταίες μέρες το βασικό του έρεισμα στον Αραβικό κόσμο, το καθεστώς Άσαντ, να κλονίζεται.

Στην περίπτωση της Β. Κορέας, ‘διαρκούς πονοκεφάλου’ για τη διεθνή ειρήνη και κατεξοχήν θιασώτριας του απομονωτισμού, υπήρξε εντυπωσιακό ‘άνοιγμα’, με την επίσκεψη –με αμαξοστοιχία-του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ, σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Ρωσίας. Προπομπός όπως τονίζεται συνομιλιών για θεματικές ευρύτερης συνεργασίας.

Η Ρωσική λοιπόν Ομοσπονδία, που τη δεκαετία του ’90, βρέθηκε ουσιαστικά ‘κυκλωμένη’, με τα μέχρι πρότινος ‘κράτη δορυφόρους της’, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αλλά και τις δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, να αποτελούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ‘προκεχωρημένα φυλάκια’ της Δύσης και των Δυτικών Συμμαχιών, ‘ρίχνει γέφυρες’, στα κράτη που αποτελούν διαρκή πηγή ανησυχίας για τον δυτικό κόσμο. Κίνηση αντιπερισπασμού και επίδειξη δύναμης, της Ρωσίας του Πούτιν, που με τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου και του εθνικού της γοήτρου διεκδικεί διαρκώς ενισχυμένο ρόλο σε μια διεθνή σκηνή, που αντιμετωπίζει και την πρωτόγνωρη αστάθεια των αγορών; Ή προσφορά καλής υπηρεσίας στη Δύση, ως στρατηγικού της εταίρου, αξιόπιστου διαμεσολαβητή και παράγοντα σταθερότητας; Αναμφίβολα πάντως πρωτοβουλία ενίσχυσης του ρόλου και της επιρροής της. Σε ένα διεθνές σκηνικό που διαρκώς αλλάζει.

πηγη:www.statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου