Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Πέφτει η Wall Street,"Αποκάλυψη" στην Ευρώπη

Χρηματωπιστωτική πανωλεθρία βιώνει τη Δευτέρα η Ευρώπη, με τα χρηματιστήρια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας να καταγράφουν μεγάλη πτώση, εν μέσω φόβων για επέκταση της κρίσης χρέους. Σε πτώση και η Wall Street, μετά τις άκαρπες συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Χρηματιστήριο Μιλάνου

Ο FTSEMib, βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, διεύρυνε τις απώλειές του τις απογευματινές ώρες, χάνοντας τουλάχιστον το 4% της αξίας του καθώς εκδηλώνονται από επενδυτές φόβοι ότι η κρίση χρέους επεκτείνεται στην Ιταλία.

Γύρω στις 17:30 ώρα Ελλάδας ο δείκτης έχανε σε σύγκριση με την Παρασκευή το 4,32% της αξίας του περιοριζόμενος στις 18.226 μονάδες με ιδιαίτερη κάμψη των μετοχών στον τραπεζικό τομέα (επειδή τράπεζες έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους κρατικά χρεόγραφα).

Η Unicredit την ίδια ώρα έχανε 5,93% σε σχέση με την Παρασκευή κι υποχωρούσε στα 1,159 ευρώ, παρά την προσπάθεια της επιτροπής κεφαλαιαγοράς να περιοριστούν πολύ οι πωλήσεις, προκειμένου να παταχθεί η άκρατη κερδοσκοπία και να μειωθεί η έντονη μεταβλητότητα αξιών. Οι Banca Popolare de Milano και Banco Popolare σήμερα την ίδια ώρα περιορίζονταν, αντίστοιχα στο 1,433 ευρώ (-6,52%) και 1,354 ευρώ (-4,65%). 3,47% είχε υποχωρήσει ο δείκτης FTSEMib την Παρασκευή.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παροτρύνοντάς τον να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο το συντομότερο τα μέτρα λιτότητας που το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου, «ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές».

Χρηματιστήριο Μαδρίτης

Εξαιτίας των φόβων για τη διάδοση κρίση χρέους στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο δείκτης Ibex35 έχανε σήμερα λίγο πριν από τις 17:30 ώρα Ελλάδας το 3% της αξίας του, υποχωρώντας στις 9.616 μονάδες, με ιδιαίτερη κάμψη των μετοχών του τραπεζικού τομέα.

Οι μετοχές της Santander έχαναν ίδια ώρα το 4,09% της αξίας τους ως προς την Παρασκευή, υποχωρώντας στα 7,255 ευρώ, ενώ η BBVA χάνει 4,61% της αξίας της και υποχωρεί στα 7,173 ευρώ.

Τα μακροπρόθεσμα ισπανικά επιτόκια δανεισμού από σήμερα το πρωί διαμορφώνονται στο 5,797%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο αφότου συστάθηκε η 17μελής ευρωζώνη.

«Η Ισπανία δεν είναι η μόνη χώρα που αφορά» η παρούσα οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη. «Με ιδιαίτερη προσοχή αντιμετωπίζεται η Ιταλία. Ομως το θεμελιώδους σημασίας πρόβλημα παραμένει η Ελλάδα και η ικανότητά της να εξοφλήσει το χρέος της», επισήμανε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μαδρίτη.

Χρηματιστήριο Πορτογαλίας

Και στο χρηματιστήριο της Λισαβόνας ο βασικός δείκτης PSI-20 λίγο μετά τις 17:15 ώρα Ελλάδας σε σύγκριση με την Παρασκευή παρουσίαζε απώλειες 4,30% της αξίας του και πλέον, υποχωρώντας στο επίπεδο των 6.835 μονάδων. Το σύνολο των μετοχών του δείκτη βρίσκεται σήμερα στο «κόκκινο».

Ιδιαίτερα μεγάλες οι απώλειες στον τραπεζικό τομέα:Οι τράπεζες BES και BPI έχαναν την ίδια ώρα, αντίστοιχα 6,97% και 3,11% της αξίας τους, σε σύγκριση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ο όμιλος διανομής Jeronimo Martins συγκαταλέγεται στους μεγάλους χαμένους της ημέρας, με απώλεια της μετοχής του 6,81% ως προς την Παρασκευή. Τέλος η Portugal Telecom την ίδια ώρα έχανε ως προς την Παρασκευή 4,58%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Βουτιά 2,58% σήμερα και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει στις 1.218,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 473,913 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 391,630 εκατ. αφορούν τη μεταβίβαση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom. Συνολικά μεταβιβάσθηκαν 49.015.038 μετοχές του ΟΤΕ προς 7,99 ευρώ ανά μετοχή.

πηγη:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου