Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Mε σφραγίδα Παπανδρέου και Σκανδαλίδη-Κρεμαστινού οι "γυναικείες" τοποθετήσεις στην Δικαιοσύνη...

Άξιες και οι δύο...

Τα τείχη έπεσαν σε έναν από τους πλέον συντηρητικούς τομείς της ελληνικής δημόσιας ζωής, αυτόν της Δικαιοσύνης.

Μία γυναίκα, η δικαστής, Ρένα Ασημακοπούλου, επελέγη για την θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου. Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα καταλαμβάνει την ανώτατη αυτή θέση.

Άλλη μία γυναίκα καταλαμβάνει τη θέση της Γενικής Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Πρόκειται για την...

δικαστικό Ελένη Διακομανώλη.

Το οδοιπορικό των γυναικών στον δικαστικό κλάδο και ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανώτατες θέσεις ήταν πολύχρονο και κοπιαστικό. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Ο τομέας των Νομικών Επιστημών υπήρξε για αιώνες ανδροκρατούμενος. Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος έλαβε άδεια άσκησης επαγγέλματος στη Γαλλία το 1900. Πέρασαν πενήντα χρόνια ώστε μία γυναίκα να αναρριχηθεί στα ανώτατα κλιμάκια της γαλλικής δικαιοσύνης.

Ήταν Απρίλιος του 1946, αμέσως μετά τον πόλεμο και τις μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία που προκάλεσε.

Στις ΗΠΑ η ανδροκρατία υπήρξε σθεναρά και μόλις πρίν από 24 χρόνια η Sandra Day O’ Connor επελέγη για μία θέση στον Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην συντηρητική Μεγάλη Βρετανία μόλις το 2004 μία γυναίκα καταφέρνει να επιλεγεί ως Lord of Law, ανώτατο αξίωμα στο Δικαστικό Σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αργά αλλά σταθερά τα πράγματα ωρίμασαν και στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ελληνίδων δικαστών αυξάνεται πλέον θεαματικά. Ήταν ζήτημα χρόνου, λοιπόν, η κατάληψη της ανώτατης θέσης της Προέδρου του Αρείου Πάγου από μία γυναίκα μετά και την «άλωση» του επίσης ανδροκρατούμενου μέχρι προσφάτως Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, ευχαρίστησε τον απελθόντα, λόγω συνταξιοδότησης, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Καλαμίδα, ο οποίος, όπως τόνισε, λάμπρυνε το χώρο της Δικαιοσύνης.

Αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπογράμμισε ότι πρόκειται περί ακεραίου ανθρώπου και βαθέως γνώστη της Δικαιοσύνης, ενώ για τη δεύτερη γυναίκα που προήχθη στη θέση του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ελένη Διακομανώλη (και πάλι για πρώτη φορά καταλαμβάνει γυναίκα τη θέση αυτή), ο υπουργός επισήμανε ότι κύρια χαρακτηριστικά της επιλογής της ήταν η μακροχρόνια πορεία της και η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Βιογραφικό σημείωμα: Ρένα Ασημακοπούλου του Νικολάου. Γεννήθηκε το 1946 στη Χατζή Πυλίας ( Νομού Μεσσηνίας). Διορίστηκε Βοηθός Εισηγητού στις 11-11-1969, πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 29-6-1972, πρωτοδίκης Μεσολογγίου στις 25-1-1974. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 8-3-1985, στο βαθμό του Εφέτη στις 25-10-1990, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 15-1-2003, στο βαθμό του Αρεοπαγίτη στις 16-8-2005, στο βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 8-7-2010.

Ελένη Διακομανώλη του Αντωνίου, Γενική Επίτροπος Διοικητικών Δικαστηρίων. Γεννήθηκε το 1949 στην Κω. Διορίστηκε Πάρεδρος Πρωτοδικείου στις 29.4.1975, Πάρεδρος Φορολογικού Πρωτοδικείου στις 30.6.1975, Πρωτοδίκης Διοικητικών Δικαστηρίων στις 15.1.1977. Προήχθη στο βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών στις 20.10.1983, στο βαθμό του Εφέτη στις 21.10.1985, στο βαθμό του Προέδρου Εφετών στις 25.8.1999. Διορίστηκε αντεπίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων στις 5.2.2004 και προήχθη στο βαθμό του Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων από 1.9.2006.

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου