Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΕΠΕΙΓΟΝ:κίνδυνος domino από πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας

Σοκ και δέος προκαλούν οι διάχυτες ανησυχίες για την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδος αλλά και την πιθανή αποσταθεροποίηση της Ιταλίας οι αγορές της οποίας στο άνοιγμα ξεκίνησαν με μεγάλες απώλειες για να μετριαστούν στην συνέχεια κατόπιν τραπεζικών και όχι μόνο παρεμβάσεων.

Όπως αποκαλύπτεται στο τραπέζι και επίσημα βρίσκεται η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδος με βάση τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Ολλανδίας.

Η αγορά τόσο των ομολόγων όσο και του χρηματιστηρίου αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα οδεύει στην χρεοκοπία και προφανώς επικρατεί πανικός στις αγορές.

Τα χρηματιστήρια κατακρημνίζονται, στην Ελλάδα οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν μεγάλες απώλειες έως 5% ενώ στα ομόλογα καταγράφονται νέα ιστορικά ρεκόρ.
Σε νέο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών βρίσκονται τα CDS 5 ευρωπαϊκών χωρών απόρροια τόσο των αποφάσεων του Eurogroup όσο και των ευρύτατων ανησυχιών ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας ειδικά της Ελλάδος δεν έχει εξαλειφθεί.
Τα CDS πάντως καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι ορατός.
Στην Ελλάδα τα CDS εκτοξεύθηκαν στις 2700 μονάδες βάσης που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η Πορτογαλία στις 1250 μονάδες βάσης που επίσης αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Η Ιρλανδία 1120 μονάδες βάσης νέο ιστορικό ρεκόρ.
Η Ιταλία 360 μονάδες βάσης νέο ιστορικό ρεκόρ.
H Ισπανία 390 μονάδες βάσης επίσης ιστορικό ρεκόρ.
Το πλέον αξιοσημείωτο το γερμανικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 2,5% και τιμή 130,28 μονάδες βάσης όλοι στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα για προστασία.

Τα spreads είχαν εκτοξευθεί έως τις 1430 μονάδες βάσης για να υποχωρήσουν τεχνικά στην συνέχεια στις 1373 μονάδες βάσης.

Νέα δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποσταθεροποίησης το ελληνικό δημόσιο διενήργησε δημοπρασία 6μηνων εντόκων με επιτόκιο 4,90% από 4,96% στην προηγούμενη δημοπρασία δηλαδή χαμηλότερα επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr. Ως γνωστό το επιτόκιο της δημοπρασίας εντόκων είναι προιόν προσυννενόησης μεταξύ τραπεζών και ΟΔΔΗΧ


Μεγάλες ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια


To domino effect είναι γεγονός τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατακρημνίζονται ειδικά της Ελλάδος και της Ιταλίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την χρεοκοπία της Ελλάδος και την αποσταθεροποίηση της Ιταλίας. Ωστόσο μετά το αρχικό σοκ επικρατούν ψύχραιμες προσεγγίσεις επιχειρώντας να μετριάσουν τις μεγάλες απώλειες των αγορών. Η μετοχή της Unicredit της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας τέθηκε και εκτός διαπραγμάτευσης για να επανέλθει στην συνέχεια έχοντας σταθεροποιήσει τους κραδασμούς...
Η Ελλάδα όμως βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπου ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα οι τραπεζικές μετοχές και το ΧΑ έχουν πλήρως απαξιωθεί.
Το ΧΑ υποχωρεί 2% στις 1196 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχονται μεγάλες πιέσεις.
Η Εθνική υποχωρεί 2,2% στα 4,32 ευρώ με αποτίμηση 4,13 δις ευρώ.
Η Alpha -1,5% στα 3,11 ευρώ και αποτίμηση 1,66 δις ευρώ.
Οι κυπριακές τράπεζες καταγράφουν απώλειες -6% με -7%.
Η Κύπρου υποχωρεί -6% στα 1,65 ευρώ και αποτίμηση 1,48 δις ευρώ.
Η Marfin υποχωρεί -7% στα 0,50 ευρώ και αποτίμηση 805 εκατ ευρώ.
Οι φήμες ότι δεν θα περάσουν τα stress tests δεν ευσταθούν
Η ΑΤΕ -9% στα 0,80 ευρώ και αποτίμηση 1,014 δις ευρώ.


πηγη
bankingnews.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν χρεοκοπούν οι χώρες, αλλά το ΔΝΤ, η FED, η ΕΚΤ... και αυτοί που έχουν οργανική σχέση μαζί τους (οικονομολόγοι, πολιτικοί, τραπεζίτες, οργανισμοί κ.α.)
    ο επιθανάτιος ρόγχος ενός απατηλού χρηματοπιστωτικού συστήματος που καταδυναστεύει την ανθρωπότητα τα τελευταία 200 χρόνια...

    Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα)

    Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος και ανατοκιζομενη πίστωση χωρίς αντίκρυσμα και όταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας.

    Η πραγματική αίτια της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.

    http://www.scribd.com/oikonomia247

    ΑπάντησηΔιαγραφή