Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η Ιταλία στα πρόθυρα κατάρρευσης...(;)

343481205

CDS curve for #Italy, from Friday's close compared to a month ago. via @LSPollack

Η Ιταλία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης; Αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Ιταλία βρίσκεται σε κλοιό επικινδυνότητας, αν δεν προωθήσει με σωστό τρόπο τα μέτρα λιτότητάς της.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που καλείται να λάβει η χώρα οδήγησαν τα spreads των 5ετών ομολόγων να διευρυνθούν κατά 30 μονάδες βάσης (!), αρκετά σημαντικό νούμερο για την οικονομική υπόσταση της Ιταλίας. Μάλιστα σε επίπεδο εβδομάδας τα spreads εκτινάχθηκαν κατά 70 μβ, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων άγγιξε το 5,28%, υψηλό 9 ετών. Ο El-Erian, επικεφαλής της Pimco, εκφράζει τις ανησυχίες του για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας, ο οποίος δέχεται πιέσεις.

Φαίνεται πως οι κίνδυνοι για τη χώρα είναι προ των πυλών, καθώς το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της βρίσκονται ήδη σε δραματικά υψηλό επίπεδο και το χρέος της αγγίζει το 120% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, η εφημερίδα Financial Times αναφέρει ότι τα ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο στόχαστρο αμερικανικών κερδοσκοπικών ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Σημειώνει, επικαλούμενη πληροφορίες από επενδυτές, ότι αμερικανικά hedge funds βάζουν μεγάλα στοιχήματα κατά της αξίας των ιταλικών ομολόγων.
Βέβαια η γειτονική χώρα δεν αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, και σαφώς δεν είναι Ελλάδα, όπως μανιωδώς επισημαίνουν και οι αναλυτές. Είναι, όμως, τελικά, τόσο μακριά το ζήτημα της στήριξης; Μήπως οι αγορές και οι εξελίξεις φέρνουν τους μηχανισμούς ένα βήμα πιο κοντά στη χώρα; Πλέον είναι θεμιτό, αν όχι απαραίτητο, να τεθεί ο προβληματισμός στήριξής της.
«Η κρίση στην Ευρωζώνη ίσως εισέρχεται σε νέα φάση με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μεγαλύτερες οικονομίες», προειδοποιεί ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος της RBS, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την Ιταλία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πολύ», τονίζουν στελέχη της ΕΚΤ, καθώς η Ιταλία είναι πιο σημαντικό μέλος της ζώνης ων 17 από την Ελλάδα.... «Πρέπει να βάλει τα δυνατά της για να ηρεμήσει τις χρηματαγορές», τονίζει ο El-Erian. [via]

Ξαφνικά όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ιταλία και αφήνουν στην άκρη την Ελλάδα, σημειώνουν οι ΝΥΤimes . Γιατί πολύ απλά η Ιταλία (η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης) δεν είναι εύκολο να σωθεί...

πηγη:www.epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου