Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Εφθασε η ώρα της αλήθειας..

Αναπόφευκτη φαίνεται ότι θα είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας σε βαθμολογικό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.Εάν τελικώς οι προτάσεις που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής οδηγούν σε SD αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
14 .30 Αναπόφευκτη φαίνεται ότι θα είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας σε βαθμολογικό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, δηλαδή selective default. Το selective default αποτελεί βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία την οποία θα οριοθετήσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody's, Fitch και S&P. Εάν τελικώς οι προτάσεις που θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής οδηγούν σε SD αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.


Προετοιμαστείτε για χρεοκοπία -επιλεκτική.Το selective default έρχεται και πλέον η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βαθμολογική χρεοκοπία της Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον, όχι μόνο της Ελληνικής ή της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένο στην σημερινή κρίσιμη σύνοδο κορυφής η οποία θα λάβει αποφάσεις για μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους.Μέσα σε ένα εντελώς ομιχλώδες περιβάλλον, χωρίς να έχει καν διαφανεί ποια θα μπορούσε να είναι η κοινά τελικά αποδεκτή λύση για το ελληνικό πρόβλημα, διεξάγεται η σημερινή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Όλες οι προτάσεις βρίσκονται στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δίνεται η εντύπωση ότι κάποιες από αυτές πέφτουν στο τραπέζι μόνο και μόνο για να..απορριφθούν!

Όπως για παράδειγμα, η ιδέα περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες, που διατυπώθηκε από τον Γάλλο υπουργό για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ζαν Λεονετί, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα -10 δις ευρώ τον χρόνο επί τρία χρόνια.

Οι Γερμανοί τραπεζίτες όχι μόνο έσπευσαν να απορρίψουν την πρόταση, αλλά και απείλησαν με αγωγές, ενώ την αντίθεσή του εκδήλωσε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Φρανσουά Περόλ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία, χθες, τελευταία ημέρα των ζυμώσεων -αν και τελικά η σύσκεψη προετοιμασίας του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που επρόκειτο να γίνει χθες, μετακινήθηκε για σήμερα το πρωί, πηγαίνοντας παραπίσω την Σύνοδο -η κ. Μέρκελ χρησιμοποίησε τους «λαγούς» της.

Δεχόμενη πανταχόθεν πυρά, η κ. Μέρκελ έβαλε τους «σοφούς» της, τους πέντε δηλαδή οικονομολόγους συμβούλους της γερμανικής κυβέρνησης να προωθήσουν την «λύση» της επιλεκτικής χρεοκοπίας, αρθρογραφώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως γράφουν, καλώντας την κ. Μέρκελ να.. προσχωρήσει στην άποψή της, «μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατ' αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%".

Αυτό σημαίνει ότι η περίφημη επιλεκτική χρεοκοπία, που η κυβέρνηση αποκήρυξε ξαφνικά και την τελευταία στιγμή, βάζοντας, όπως αναφέρθηκε, «κόκκινες γραμμές», παραμένει ελέω Γερμανών στο τραπέζι και θεωρείται βέβαιο ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες. Το απόγευμα είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, ο οποίος λίγο πριν είχε μεν επισημάνει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πως «αν δεν βρεθεί λύση, οι επιπτώσεις θα επεκταθούν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης και ακόμη παραπέρα», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι με καλή πίστη θα βρεθεί λύση, τα συστατικά της οποίας, όπως είπε, είναι «είναι γνωστά».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουά άνοιξε κι’ αυτός ένα παράθυρο αισιοδοξίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία και αποκάλυψε πως Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν επί του στόχου, επί της μεθόδου, επί του χρονοδιαγράμματος, αλλά και στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν λύση χωρίς πιστωτικό γεγονός, διαφορετικά θα πρόσφεραν στους κερδοσκόπους «μια νίκη στο πιάτο»!

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν θέλουν να προσφέρουν σ’ αυτούς που έπαιξαν στα cds το χρήμα -αντίθετα επιθυμούν να μείνει στις τράπεζες τους -έριξαν την ιδέα της λεγόμενης επιλεκτικής χρεοκοπίας, που με την σειρά της η ελληνική κυβέρνηση την έφερε στην Ελλάδα, προσπαθώντας να την αποφορτίσει ως έννοια, ενώ είναι βέβαιο ότι για τη χώρα μας θα είχε τις συνέπειες μιας κανονικής πτώχευσης.

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, δήλωσε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος όλης της Ευρώπης.

Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα βρίσκονται σήμερα στην κόψη του ξυραφιού.

Οι αντιστάσεις της Μέρκελ δεν έχουν καμφθεί -όπως προκύπτει και από τις απόψεις των «σοφών» που την συμβουλεύουν, αλλά στην πραγματικότητα τους.. συμβουλεύει -ο επικεφαλής της ΕΚΤ επιμένει ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι διεθνείς οίκοι διακηρύσσουν πως οτιδήποτε τέτοιο θα ισοδυναμούσε με μια κανονική πτώχευση.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται σε «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν έχει σαφώς καθορίσει, μιλώντας για την ανάγκη υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, αλλά πάντως, επισήμως, έχει από προχθές ανακοινώσει πως δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας.


πηγη elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου