Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ελεύθερος ο Στρος Καν

Ένα βήμα πιο κοντά στην αθώωση του φαίνεται ότι βρίσκεται ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.

Το δικαστήριο του Μανχάταν αποφάσισε σήμερα να αρθεί κατ’ οίκον περιορισμός που είχε επιβληθεί στον Ντομινίκ Στρος Καν, μετά την παραδοχή από την κατηγορούσα αρχή ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την «ιστορία» που έχει πει η καμαριέρα.

Οι κατήγοροι, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αναγνώρισαν ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας της καμαριέρας που κατήγγειλε τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ για βιασμό τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, ακόμη η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη στείλει στο αρχείο την υπόθεση. Από σήμερα ο Στρος Καν όμως θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα στην χώρα και οι περισσότεροι όροι της αποφυλάκισης του έχουν αρθεί.

Το δικαστήριο ζήτησε, όμως, να κρατηθούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Στρος-Καν και όρισε την επόμενη ακρόαση της υπόθεσης για τις 18 Ιουλίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Στρος Καν βγήκε από το δικαστήριο χαμογελαστός με τη συνοδεία της συζύγου του Αν Σινκλέρ.

Προς αθώωση ο Στρος Καν;

Nέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση εναντίον καμαριέρας ξενοδοχείου στο Μανχάταν.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ανακριτικές αρχές αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της καμαριέρας που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επικαλείται αστυνομικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η γυναίκα είπε επανειλημμένα ψέματα στις αρχές για το περιστατικό.

Οι εισαγγελείς από το γραφείο του Μανχάταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προετοιμάζονται να εμφανιστούν στο δικαστήριο και να δηλώσουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υπόθεση. "Υπάρχει χάος, ένα χάος και από τις ίδιες πηγές, ανέφερε αρμόδιος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να είχε πει ψέματα ότι είχε πέσει θύμα βιασμού στο παρελθόν, προκειμένου να εξασφαλίσει άσυλο στις ΗΠΑ, όπως επίσης και για το γεγονός ότι έχει υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων στην πατρίδα της, ενώ φέρεται να έχει σχέσεις και με τον υπόκοσμο.

Συγκεκριμένα, οι πηγές που επικαλούνται οι NY Times ανέφεραν ότι η 32χρονη καμαριέρα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τρόφιμο των φυλακών, μετά τη σύλληψη του Στρος-Καν, με τον οποίο συζήτησε τα πιθανά οφέλη που θα είχε από την υπόθεση. Η συνομιλία έχει ηχογραφηθεί.

Με βάση, πάντοτε, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο άνδρας είχε συλληφθεί για την κατοχή περίπου 200 κιλών μαριχουάνας και είχε στο παρελθόν καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό της γυναίκας. Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών, τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν συνολικά καταθέσεις ύψους 100.000 δολαρίων στον λογαριασμό της, από διάφορα άτομα.

Η 32χρονη είχε δηλώσει ότι τα χρήματα κατέθεσαν ο αρραβωνιαστικός της και οι φίλοι του.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι η γυναίκα πλήρωνε πέντε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς λογαριασμούς, αν και υποστηρίζει ότι έχει μόνον έναν τηλεφωνικό αριθμό.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι η καμαριέρα και ο Στρος-Καν είχαν σεξουαλική επαφή.

Ανοιχτό το πολιτικό μέλλον του Στρος-Καν

Πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν, επιφυλακτικά, το ενδεχόμενο ενός πολιτικού μέλλοντος για τον Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά τις πληροφορίες για πιθανή κατάρρευση των εναντίον του κατηγοριών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Πρόκειται για έναν κεραυνό αυτή τη φορά όχι προς την ίδια κατεύθυνση. Εάν καταρρεύσουν οι κατηγορίες κατά του Ντομινίκ Στρος-Καν, θα έχει υπάρξει θύμα της λειτουργίας του συστήματος. Πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος ποια θα είναι η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης αυτής, δεν έχει ακόμη επιλυθεί", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

"Βάσει της υπόθεσης ότι ο Ντομινίκ θα απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πράγμα που φυσικά εύχομαι θερμά, θα πρέπει κατ' αρχάς ο ίδιος να αποφασίσει έπειτα από ένα τέτοιο προσωπικό σοκ. Στη συνέχεια, εναπόκειται στους σοσιαλιστές και στα στελέχη των σοσιαλιστών να λάβουν θέση επί του ζητήματος", συνέχισε ο Λιονέλ Ζοσπέν.

Ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ -Στρος-Καν, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι ο πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα είναι τους μήνες που έρχονται κεντρικός παράγοντας της γαλλικής πολιτικής ζωής.

"Ολοι όσοι ποντάρισαν στην πολιτική του εξαφάνιση τώρα θα πρέπει να υπολογίζουν σε έναν άνθρωπο που, το ελπίζω, θα είναι ελεύθερος και θα μπορεί να κοιτάζει τους Γάλλους στα μάτια", δήλωσε ο Ζαν-Μαρί λε Γκεν στη France Info.

Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ότι ελπίζει πως η σημερινή αιφινιδιαστική ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης θα οδηγήσει στην κατάρρευση όλων των κατηγοριών.

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και προσκείμενος στον Ντομινίκ Στρος-Καν, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δηλώνει στο blog του. "Εάν οι πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη επιβεβαιωθούν από τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, υπάρχει λόγος για να ξαναβρούμε το χαμόγελο. Αλλά, ας αφήσουμε την αμερικανική δικαιοσύνη και τον DSK να πουν την αλήθεια", γράφει ο βουλευτής, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πρώτης γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί στις εσωκομματικές εκλογές.

Η ίδια η Μαρτίν Ομπρί ανακοίνωσε ότι θα εκφρασθεί δημόσια μετά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη Νέα Υόρκη.

"Ο Ντομινίκ Στρος-Καν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, εάν αθωωθεί", δήλωσε ο Ζαν-Λουί Μπορλό, ο νέος υπουργός Οικονομίας , Οικονομικών και Απασχόλησης της Γαλλίας, στα δίκτυα i-Tele και Radio Classique. "Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως υποθέτουμε, με την απόσυρση των κατηγοριών... τι τον εμποδίζει να επανέλθει, εάν έχει τη δύναμη και την επιθυμία;", είπε.

Η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εσωκομματικές εκλογές στο Σοσιαλιστικό Κόμμα λήγει στις 13 Ιουλίου.

πηγη:www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου