Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πόσα παίρνουν οι Ευρωβουλευτές;

Πληρώνουμε, όχι μόνο για να παίρνουν χημικά και να τα ρίχνουν εναντίον μας. Πληρώνουμε και τα αφεντικά μας (συγνώμη βουλευτές και ευρωβουλευτές), θέλουμε να πούμε.
Ας εξετάσουμε πόσα παίρνουν οι βουλευτές, σύμφωνα με όσα η ίδια η Ε.Ε. παραδέχεται. Ας μην ξεχνάμε δε, πως και τα λεφτά που διαχειρίζεται η Ε.Ε., των λαών, δηλαδή, και δικά μας λεφτά είναι.

Βλέποντας λοιπόν την ιστοσελίδα της Ε.Ε. διαπιστώνουμε ότι:
Ο μισθός των ευρωβουλευτών, είναι 7.956,87 € το μήνα. Μετά τους φόρους, 6.200,72 €. Δηλαδή το χρόνο καθαρά 74 408,64.
Ως ποσοστό, ο μισθός τους, είναι το 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. (Δηλαδή ο δικαστής πρέπει να παίρνει 20 667,19 το μήνα!!!! Συμφέρει τελικά να είσαι δικαστής).

Εμείς, αν δουλέψουμε κάπου, ένα χρόνο, ούτε που το διανοούμαστε πως θα πάρουμε σύνταξη. Αν δεν συμπληρώσουμε …40 χρόνια, δεν γίνεται τίποτα. Ο ευρωβουλευτής όμως και ένα μόνο χρόνο να μας ‘εκπροσωπήσει’ δικαιούται ‘σύνταξης, ίσης με το 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής’ Δηλαδή στην πενταετία που τουλάχιστον κάθεται ο καθένας, εξασφαλίζουν 17,5% επι του μισθού. Όπερ σημαίνει, 1392,15. Αν μιλήσουμε εδώ για τους αγρότες που παίρνουν 360 ευρώ το μήνα, θα μας πουν λαϊκιστές.

Εκτός όμως από το μισθό τους, οι βουλευτές έχουν και ‘αποζημιώσεις’. Ξεκινάμε λοιπόν. Έξοδα γραφείου. Περιλαμβάνει ‘τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του βουλευτή, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και την αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού’. Πόσα; 4 299 ευρώ μηνιαίως.

Το γραφείο όμως, θέλει και το προσωπικό του. Πόσο στοιχίζουν οι .. βοηθοί; 21 209 ευρώ το μήνα!!!! Δηλαδή μόνο για το γραφείο του θέλουμε 25 508 το μήνα, ή 306 096 το χρόνο!!!

Οι ‘αποζημιώσεις’ συνεχίζονται. Τα εισιτήρια, αεροπορικά κλπ, για να μεταβούν στον τόπο της συνεδρίασης καλύπτονται πλήρως. Επειδή όμως, μπορεί να αποφασίσουν να πάνε σε άλλο κράτος, όχι για να πάρουν μέρος σε επίσημη συνεδρίαση, αλλά για ‘άλλους λόγους’, δικαιούται και τα έξοδα του ταξιδίου τους. Μέχρι 4 243 ευρώ.

Αλλά μήπως νομίζετε πως το μισθό των 7.956,87 τον λαμβάνουν για να παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου; Πλανάστε πλάνην οικτράν. Γιατί κάθε φορά που παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις (δηλαδή κάνουν ακριβώς αυτό για το οποίο ήδη τους πληρώνουμε αδρά), λαμβάνουν την ‘ημερήσια’ αποζημίωση, ίση με 304 ευρώ. Υποθέτοντας πως οι συνεδριάσεις του ευρωκοινοβουλίου είναι 3 την βδομάδα, (Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη), ο καθένας από αυτούς παίρνει άλλα 3952 το μήνα!!!

Αυτά είναι όσα επίσημα, βλέπουμε. Είναι όμως αρκετά, για να κατανοήσουμε, τι ρόλο παίζει το ‘υπερκράτος’ των Βρυξελλών.
http://www.europarl.europa.eu/parliament/expert/staticDisplay.do?id=39&language=el&pageRank=2

Μισθοί και αποζημιώσεις
Οι μισθοί των βουλευτών
Οι βουλευτές εν γένει λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, βάσει του καθεστώτος που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2009.

Ο μηνιαίος μισθός των βουλευτών, χωρίς τον φόρο, ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, το 2011, σε 7.956,87 €. Ο μισθός προέρχεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου και υπόκειται σε κοινοτικό φόρο και εισφορά για την ασφάλεια ατυχήματος, μετά τα οποία φθάνει στα 6.200,72 €. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να υποβάλλουν το μισθό σε εθνικούς φόρους. Ο βασικός μισθός ορίζεται στο 38,5% του βασικού μισθού ενός δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις βουλευτών που είχαν εκλεγεί πριν από το 2009 και έχουν την επιλογή να διατηρήσουν το προηγούμενο εθνικό σύστημα μισθών, μεταβατικών αποζημιώσεων και συντάξεων.

Συντάξεις
Σύμφωνα με το καθεστώς, όσοι έχουν διατελέσει βουλευτές έχουν το δικαίωμα σύνταξης γήρατος από την ηλικία των 63 ετών. Η σύνταξη θα ανέρχεται στο 3,5% επί του μισθού για κάθε πλήρες έτος άσκησης της εντολής και δεν υπερβαίνει το 70% συνολικά. Το κόστος αυτών των συντάξεων θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το επιπλέον συνταξιοδοτικό σύστημα, που θεσπίστηκε για τους βουλευτές το 1989, έκλεισε για τους νέους βουλευτές από τον Ιούλιο και τελεί υπό σταδιακή κατάργηση.

Αποζημίωση γενικών εξόδων
Αυτή η αποζημίωση αποσκοπεί στην κάλυψη εξόδων στο κράτος μέλος εκλογής, όπως τα έξοδα διοίκησης του γραφείου του βουλευτή, τα τηλεφωνικά και ταχυδρομικά τέλη, καθώς και την αγορά, λειτουργία και συντήρηση ηλεκτρονικού και τηλεματικού εξοπλισμού. Η απoζημίωση μειώvεται κατά τo ήμισυ για τoυς βoυλευτές πoυ απoυσιάζoυv αδικαιoλόγητα στις μισές τoυλάχιστov ημέρες τωv συvόδωv. (από Σεπτέμβριο μέχρι Αύγουστο).

Το ποσό αυτής της αποζημίωσης ανέρχεται στα 4 299 ευρώ μηνιαίως για το 2011.
Έξοδα μετακίνησης

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας, οι συνεδριάσεις επιτροπής και οι συνεδριάσεις πολιτικών ομάδων, διεξάγονται στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο. Στους βουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό αντίτιμο του εισιτηρίου για τη μετάβαση στον τόπο της αντίστοιχης συνεδρίασης με την προσκόμιση των σχετικών παραστατικών, με ανώτατο όριο που αντιστοιχεί στην τιμή αεροπορικού εισιτηρίου διακεκριμένης θέσης, σιδηροδρομικού εισιτηρίου πρώτης θέσης ή σε 0,50 ευρώ ανά χλμ της διαδρομής με αυτοκίνητο, συν την κατ' αποκοπήν αποζημίωση βάσει της αποστάσεως και της διάρκειας του ταξιδιού, η οποία καλύπτει τις υπόλοιπες δαπάνες του ταξιδιού (όπως, για παράδειγμα, διόδια αυτοκινητοδρόμου, επιβάρυνση για υπέρβαρες αποσκευές ή τέλη κρατήσεων).

Το προηγούμενο σύστημα κατ’ αποκοπήν αποζημίωσης ταξιδίου για μετακινήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο (και άλλους προορισμούς στην ΕΕ) έχει καταργηθεί.
Ετήσια αποζημίωση για έξοδα ταξιδιού

Οι βουλευτές αναγκάζονται συχνά να ταξιδεύουν εκτός του κράτους μέλους καταγωγής τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, για σκοπούς διαφορετικούς από τη συμμετοχή τους σε επίσημες συνεδριάσεις (για παράδειγμα, για να παραστούν σε μια διάσκεψη σε άλλο κράτος μέλος ή για να πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας υπό την ιδιότητα του/της εισηγητή/-τριας).

Γι’ αυτήν την περίπτωση, οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωση από καθορισμένο ποσό ετήσιας αποζημίωσης για έξοδα ταξιδιού, η οποία καλύπτει το ταξίδι, τη διαμονή και τις σχετικές δαπάνες. Η αποζημίωση καθορίζεται βάσει του αεροπορικού ή σιδηροδρομικού εισιτηρίου κατόπιν προσκομίσεως των σχετικών παραστατικών ταξιδιού και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Για το 2011, η αποζημίωση ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο στα 4.243 ευρώ.
Ημερήσιες αποζημιώσεις
· Το Κοινοβούλιο πληρώνει αυτές τις κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεις ύψους 304 ευρώ για κάθε ημέρα παρουσίας σε επίσημες συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών φορέων, μέλος των οποίων είναι ο βουλευτής, εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Καλύπτουν στέγη, γεύματα και άλλες δαπάνες που συνεπάγεται αυτή η παρουσία. Το Κοινοβούλιο καταβάλλει τις αποζημιώσεις, μόνο εφόσον έχει υπογράψει ο βουλευτής στην επίσημη κατάσταση παρόντων της συνεδρίασης.

· Κατά τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, το Κοινοβούλιο μειώνει αυτό το ποσό κατά το ήμισυ προκειμένου για τους βουλευτές που δεν έχουν λάβει μέρος στο ήμισυ των ψηφοφοριών με ονομαστική κλήση, που διεξάγονται την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη κατά τις περιόδους συνόδου στο Στρασβούργο, και τη δεύτερη ημέρα των περιόδων συνόδου στις Βρυξέλλες.

· Το Κοινοβούλιο πληρώνει 152 ευρώ ημερησίως, συν τα έξοδα διαμονής και πρωινού, για την παρουσία σε συνεδριάσεις εκτός Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και πάλι εφόσον έχει υπογράψει ο βουλευτής στην επίσημη κατάσταση παρόντων της συνεδρίασης.
http://www.europarl.europa.eu/parliament/expert/staticDisplay.do?id=39&language=el&pageRank=2

Διατάξεις περί προσωπικού
Οι βουλευτές μπορούν να επιλέγουν το δικό τους προσωπικό στο πλαίσιο του κονδυλίου που ορίζει το Κοινοβούλιο. Η διοίκηση του Κοινοβουλίου παραχωρεί απευθείας διαπιστευμένους βοηθούς, εγκατεστημένους στις Βρυξέλλες (ή το Λουξεμβούργο/Στρασβούργο), σύμφωνα με τους όρους πρόσληψης του μη μόνιμου προσωπικού της ΕΕ. Οι βοηθοί που είναι εγκατεστημένοι στα κράτη μέλη των βουλευτών υπόκεινται σε ειδικούς εντεταλμένους πληρωτές, οι οποίοι διασφαλίζουν την τήρηση των διατάξεων σχετικά με τη φορολόγηση και την κοινωνική ασφάλιση.

Το 2011, το ανώτατο μηνιαίως διαθέσιμο ποσό για όλες τις σχετικές δαπάνες είναι 21 209 ευρώ ανά βουλευτή. Καμιά από αυτές τις πιστώσεις δεν καταβάλλεται στον ίδιο το βουλευτή.

Έως ένα τέταρτο από αυτό το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες από παρόχους υπηρεσιών της επιλογής του βουλευτή, όπως για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με συγκεκριμένο θέμα.

Γενικά, οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να έχουν στενούς συγγενείς στο προσωπικό τους, αν και ισχύει μεταβατική περίοδος για όσους είχαν προσληφθεί κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
http://www.economist.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου