Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής - Πιθανή η "Επιλεκτική χρεοκοπία" με εγγυήσεις για απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Με μια ανάρτηση στο twitter του ο Πρόεδρος της ΕΕ Χερμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε οτι στις 14.35 άρχισε η Σύνοδος Κορυφής.
Νωρίτερα έγινε διευρυμένη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ - Σαρκοζί, όπου αναλύθηκε το γαλλoγερμανικό σχέδιο.
H συναντηση εξελίχθηκε σε μίνι σύνοδο κορυφής με την προσθήκη, του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, του Προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε εσπευσμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος.
Και οι 2 κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες ως θεσμικά πρόσωπα.

Επιλεκτική χρεοκοπία μόνο στα χαρτιά; - Ολα τα σενάρια

Το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται "στάση πληρωμών", δήλωσε νωρίτερα διπλωματική πηγή.
Σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: "Ναι".

"Υπάρχουν λύσεις που είναι πιθανόν να ερμηνευθούν ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης", τόνισε ο διπλωμάτης υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι η στάση πληρωμών "δεν κηρύσσεται από τα κράτη".

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, συμμετοχή η οποία "μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί", δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

"Υπάρχει ένα φάσμα επιλογών που έχει αφεθεί στην πρωτοβουλία των ιδιωτών πιστωτών", δήλωσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στην δυνατότητα ανανέωσης της δανειοδότησης της Ελλάδας όταν λήξουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά επίσης και στην ανταλλαγή ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Nωρίτερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, βιάστηκε να αποκαλύψει ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν πως μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

«Η απαίτηση να αποφευχθεί μια επιλεκτική χρεοκοπία εγκαταλείφθηκε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε για το σχέδιο (συμμετοχής) των τραπεζών, που παραμένει εμπιστευτικό. Αλλά το σχέδιο έχει τις επιλογές που μόλις περιέγραψα, διάφορες επιλογές. Όμως θα οδηγήσει στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», είπε ο Ντε Γέγκερ.

Λίγο πριν τις 13.00 το πρακτορείο Reuters μετέδωσε περίπου το ίδιο, οτι δηλαδή, πηγές στη γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες υποστηρίζουν οτι η ΕΚΤ θα αποδεχόταν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επίσης οτι ο τραπεζικός φόρος δεν θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μπορείτε να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος», δήλωσε πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Αλλη πηγή που επίσης συμμετείχε στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σημερινή σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι απορρίφθηκε η πρόταση για τραπεζικό φόρο.

Αλλες πληροφορίες λένε για μια σύνθεση διαφόρων ενεργειών η οποία περιλαμβάνει επαναγορά εθνικών ομολόγων, επιμήκυνση του χρέους (μιλάνε για επιμήκυνση από 15 έως 30 χρόνια) και επιτόκιο 3,5 % στα νέα επιμηκυνόμενα ομόλογα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο συνολικό πακέτο θα υπάρχει πιθανώς συμμετοχή ιδιωτών, η οποία ωστόσο ενδέχεται να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως «επιλεκτική χρεοκοπία», την οποία κατά τα φαινόμενα θα χειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα εγγυηθεί τους νέους τίτλους διασφαλίζοντας την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το σημαντικό είναι οτι ακόμα και αν οι οίκοι αξιολόγησης θέσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας ο κ. Τρισέ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.

πηγη:www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου