Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Έρχονται κεφαλικός φόρος 3% για όλους τους πολίτες

Αποθρασύνονται καθώς μας βλέπουν απλά να τους βρίζουμε και να συζητάμε χωρίς άμεση προοπτική στις πλατείες.Όλα τα μέτρα φωτιά του Μεσοπρόθεσμου
Όλα τα μέτρα φωτιά του Μεσοπρόθεσμου -Έρχονται κεφαλικός φόρος 3% για όλους τους πολίτες, επαγγελματικά κριτήρια διαβίωσης και αυξήσεις 25% στις τιμές των εισιτηρίων
Κεφαλικό φόρο 3% για εισοδήματα άνω των 6.000 ευρώ και επαγγελματικά κριτήρια διαβίωσης για το σύνολο των πολιτών πρόκειται να εισηγηθεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσατντίνου.
Η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι την εύκολη λύση των εκτάκτων εισφορών αλλά και της μείωσης των αποδοχών για να μειώσει το φετινό έλλειμμα στο 7,5% από 10,5% που διαμορφώθηκε το 2010.

Αντί της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και στα 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταλήγει στην επιβολή της έκτακτης εισφορά 3% στα εισοδήματα άνω των 6000 ευρώ. Ο νέος φόρος ,για τον οποίο παραμένει άγνωστος ο χρόνος εφαρμογής του, θα παρακρατείται σε μηνιαία βάση από την Εφορία.
Επίσης, στα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, διαμορφώνεται τελικά το ύψος του αφορολογήτου ορίου πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, τον οποίο θα κληθούν να τον πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων
Η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει πίσω -προς το παρόν -την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ καθιερώνει τριπλάσιες αποδείξεις για την κατοχύρωσή του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ ( δηλαδή 30% αντί 10%στα εισοδήματα 6.000-12.000 ευρώ το χρόνο).
Επίσης, εγκαταλείπεται για αργότερα η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά, αλλά όχι και στο φυσικό αέριο.
Στις νέες εξαγγελίες θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση «επαγγελματικών τεκμηρίων» για όλους τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν αναμένεται τελικά να ανακοινωθεί το σύνολο των μέτρων που θα ληφθούν ως το 2015, αλλά ένα μέρος μόνο από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα το 2011. Νεότερες ανακοινώσεις θα γίνονται τμηματικά, ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2012.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου συνοψίζονται :

1. Στην επιβολή κεφαλικού φόρου σε όλα τα εισοδήματα από 6.000 ευρώ, που θα κλιμακώνεται (ξεκινώντας ίσως από 3%) ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Αγνωστο το πόσα χρόνια θα επιβληθεί, αλλά σίγουρα δεν είναι για ένα μόνο χρόνο, ενώ εξετάζεται να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος. Ο φόρος πλήττει την πλειοψηφία των πολιτών, αφού ακόμα και οι έχοντες πενιχρά εισοδήματα καλούνται να πληρώσουν την εισφορά. Αν ξεκινήσει από 3%, ο έχων εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώνει 240 ευρώ το χρόνο!

2. Αυστηριοποίηση του συστήματος των αποδείξεων (το 30% του εισοδήματος για κάλυψη του αφορολογήτου), καθώς και τεκμήρια διαβίωσης κατά επαγγελματικές ομάδες.


3. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ ενώ «παγώνει» η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η εισήγηση αφορά και στην αύξηση του φόρου μεταβίβασης και τη διετή αναστολή του πόθεν έσχες για όλες τις κατοικίες.

4. Επιβολή ειδικών εισφορών σε συντάξεις, υπέρ ανέργων από μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους και ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες σκαφών, αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, πισινών.

5. Εγκαταλείπεται το σχέδιο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

6. Υπό συζήτηση είναι η επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά και το νερό, καθώς το αρχικό σχέδιο προέβλεπε φόρο «φωτιά» μέχρι και 25 λεπτά ανά λίτρο.

7. Ακριβαίνουν τα φθηνά τσιγάρα από 2,40 έως 3 ευρώ, αυξάνουν κατά μέσο όρο 10% τα τέλη κυκλοφορίας,

8. Προτείνεται αύξηση κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων από το 2013.




πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου