Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Ευρώπη προσπαθεί αλλά η Ελλάδα πλησιάζει την χρεοκοπία – Μετά τις 11 Ιουλίου θα ξεδιπλωθεί το ενορχηστρωμένο σχέδιο πρόκλησης θερμού επεισοδίου...

Η Ελλάδα πλησιάζει το σημείο μηδέν.
Χωρίς καμία αμφιβολία το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί με επίκεντρο την Ελλάδα βάζει πλέον σε περιπέτειες την χώρα.
Πλέον οι μάσκες κατέπεσαν.
Η κυβέρνηση προσπαθεί χωρίς αμφιβολία αλλά έχει παραδώσει τις πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στους δανειστές.

Η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα σε οικονομική ομηρία και έχει καταστεί παγκοίνως γνωστό ότι οικονομική πολίτική δεν ασκεί η Ελλάδα αλλά απλά η Ελλάδα θα εκτελέσει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης.
Η Ευρώπης δικαίως απαιτεί και υιοθετεί σκληρή στάση. Μας δάνεισαν και ζητούν να εξασφαλίσουν ότι θα τους επιστρέψουμε τα κεφάλαια. Η στάση τους είναι 100% δικαιολογημένη.
Στο εσωτερικό της χώρας το μείγμα αποκαρδιωτικό. Η οριζόντια φορολόγηση νεκρώνει εκμηδενίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Όταν έφθασαν να φορολογήσουν μέχρι και τους φόρους που επέβαλλαν όταν όλη η κοινωνία πρέπει να πληρώσει για να σωθεί η χώρα είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη τελείωσε.
Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές μετά το 2015 δηλαδή μετά από 4 χρόνια αν μη τι άλλο καταστροφική εξέλιξη.
Μετά το 2015 θα βγουν στις αγορές και οι τράπεζες όπερ σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα μπήκε σε ιδιότυπη ομηρία.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αντιαναπτυξιακό το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομία.
Η Ελλάδα ξεπουλάει για να μπορέσει να καλύψει τους δανειστές της.
Αυτό το σκηνικό δεν γεννά προοπτική αλλά νομοτελειακά οδηγεί την χώρα σε μακροχρόνιο μαρασμό σε κατάρρευση.
Και ενώ η οικονομία αποσυντίθεται στο παρασκήνιο ισχυρές ομάδες οικονομικών συμφερόντων από τους κόλπους των επενδυτικών χαρτοφυλακίων απεργάζονται ένα σχέδιο κατάρρευσης της Ελληνικής οικονομίας με τεχνικά μέσα.
Μετά τις 11 Ιουλίου οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα αποτιμήσουν εκ νέου την ελληνική οικονομία και το σχέδιο αναδιάταξης μέσω roll over με πιθανότητα βέβαιης υποβάθμισης αλλά ίσως όχι πιστωτικού γεγονότος. Όμως ακόμη και αυτό δεν είναι βέβαιο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
Ωστόσο ενώ αυτή η πληροφόρηση υπάρχει τις τελευταίες ώρες αναφέρεται από κύκλους στο Λονδίνο που έχουν πάρει μεγάλες θέσεις σε CDS ότι πιστωτικό γεγονός θα υπάρξει.
Προφανώς δεν αποκαλύπτουν τα σχέδια τους πως αυτό θα το επιτύχουν καθώς όλη η Ευρώπη θα υλοποιήσει το rollover στο ελληνικό χρέος χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός.
Μια πληροφορία – φήμη που κυκλοφόρησε αργά της Παρασκευής είναι ότι ορισμένα hedge funds θα προσφύγουν στην ISDA που καθορίζει πότε προκύπτει πιστωτικό γεγονός και θα θέσουν ζήτημα παραβίασης των κανόνων των αγορών ομολόγων.
Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα είναι πολλά.
Χωρίς δόση υπερβολής η Ελλάδα μπορεί να πάρει επιπλέον 100 δις ευρώ και το νέο πακέτο βοήθειας να ξεπεράσει τα 150 με 180 δις ευρώ αλλά δυστυχώς για την χώρα μας ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει μειωθεί τουναντίον παραμένει σε δυσθεώρητα υψηλά επίπεδα.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου