Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ο μεγάλος εκβιασμός για το νέο Mνημόνιο

ΤΟ Δ΄ ΡΑΪΧ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΕΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ 60 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Η Κομισιόν επισφράγισε την αποτυχία στην εφαρμογή του πρώτου Mνημονίου: Aπειλή διακοπής χρηματοδοτήσεων και χρεοκοπίας αμέσως, αν δεν «συνθηκολογήσει» η Ελλάδα!





Ο μεγάλος γερμανικός εκβιασμός στην Ελλάδα άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια της δημοσιότητας μόνο λίγα 24ωρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό πρόβλημα:

Η αποτυχία με το πρώτο Μνημόνιο επισημοποιήθηκε από την Κομισιόν και η κυβέρνηση καλείται να «συνθηκολογήσει», αποδεχόμενη επαχθέστατους όρους για ένα νέο δάνειο διάσωσης με αβέβαιη κατάληξη. Το «πακέτο» που προτείνεται από το... Δ΄ Ράιχ περιλαμβάνει πλήρη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας με νέα δανειακή σύμβαση που θα κυρωθεί από τη Βουλή και δέσμευση των καλύτερων περιουσιακών στοιχείων της χώρας υπέρ των πιστωτών ως εγγύηση!

Οι «δηλητηριώδεις» όροι του περσινού Μνημονίου, που προβλέπουν διακοπή των εκταμιεύσεων του δανείου όταν δεν εκπληρώνονται οι οικονομικοί στόχοι, αλλά και αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ήλθε πλέον η ώρα να χρησιμοποιηθούν εις βάρος της χώρας στο ευρωπαϊκό πολιτικό τραπέζι, όπου οι σκληροί εκβιασμοί έχουν προ πολλού εκτοπίσει την κοινοτική αλληλεγγύη:

• Δίνοντας μια πρόγευση της έκθεσης αξιολόγησης από την «τρόικα», που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, η Κομισιόν πιστοποίησε την Παρασκευή (με την εαρινή έκθεσή της) ότι το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης έχει αποτύχει: Το έλλειμμα του 2011 θα είναι 2,1% υψηλότερο από τον στόχο (9,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 7,4%), η ύφεση θα είναι βαθύτερη φέτος από τις αρχικές προβλέψεις και το χρέος θα «φουσκώσει» στο 166,1% του ΑΕΠ το 2012, μετατρέποντας σε κακόγουστο αστείο κάθε θετική πρόβλεψη για βιωσιμότητα στην εξυπηρέτησή του.

• Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αποτυχίας, ύστερα από τη σκληρή λιτότητα του 2010, η ήδη εξασθενημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία και κοινωνία θα πρέπει φέτος να «σηκώσει» μέτρα εξοικονόμησης συνολικά 20 δισ. ευρώ, για να πλησιάσει η Ελλάδα τους στόχους του Μνημονίου! Ακόμη και πρωτοετής φοιτητής οικονομικής σχολής αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για πλήρες αδιέξοδο.

«Οπλισμένη» με την αποτυχία εφαρμογής του Μνημονίου, η γερμανική κυβέρνηση προτείνει στην ελληνική ένα επαχθέστατο «πακέτο» για τη νέα διάσωση:

1. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που θα κληθεί να εφαρμόσει η Αθήνα, η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί –το αντίθετο, άλλωστε, θα ήταν εντελώς παράλογο– να μετατεθεί δύο χρόνια αργότερα (το 2016) ο στόχος για τη μείωση του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το 3%. Αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πανηγυρίσει, χωρίς σοβαρό αντίκρισμα αυτών των πανηγυρισμών, ότι επαναδιαπραγματεύθηκε επιτυχώς τη χαλάρωση του Μνημονίου. Το νέο πενταετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι πάντως πολύ σκληρό, αφού τα περισσότερα μέτρα προσαρμογής θα πρέπει να ληφθούν φέτος.

2. Σε αντάλλαγμα για το νέο Μνημόνιο, η Γερμανία εμφανίζεται έτοιμη να εγκρίνει –με πολύ σκληρούς όρους, όμως– ένα νέο δάνειο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 60 δισ. ευρώ, με το οποίο θα καλυφθούν πλήρως τα χρεολύσια της διετίας 2012-2013, ώστε να φύγει από τον ορίζοντα η απειλή χρεοκοπίας από αδυναμία αναχρηματοδότησης του παλαιού χρέους. Πίσω από αυτό το δάνειο κρύβεται, βέβαια, ένας πολιτικός υπολογισμός των Γερμανών: Οι εθνικές τους εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2013 και με το νέο δάνειο η Μέρκελ εκτιμά ότι θα φύγει το ελληνικό πρόβλημα από τον εκλογικό της ορίζοντα.

3. Απαράβατος όρος της Γερμανίας για να χορηγηθεί το νέο δάνειο είναι να αποσπάσουν οι επίσημοι πιστωτές της χώρας υποθήκες στα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου αξίζει 280 δισ. ευρώ και, αν προστεθεί και η κινητή, το σύνολο ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν την Παρασκευή ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό: Ή να δεσμευθούν απευθείας περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου ως εγγύηση του δανείου που θα εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ή να τιτλοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία, μέσω εταιρειών ειδικού σκοπού που θα συγκεντρώσουν ακίνητα και μετοχές, και να δεσμευθούν τα μελλοντικά έσοδα αυτών των εταιρειών υπέρ του EFSF.

4। Ανεξάρτητα, πάντως, από τη νομική και διαδικαστική φόρμουλα που τελικά θα επιλεγεί, βέβαιο είναι ότι με τη δέσμευση εγγυήσεων υπέρ των πιστωτών το ελληνικό Δημόσιο θα κινδυνεύσει να χάσει τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία του, για ένα δάνειο που είναι απολύτως αβέβαιο αν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει.

πηγη:www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου