Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...

Ρεπορτάζ : Χρ. Κολώνας - Ε. Καραγεώργου
(από το Έθνος)
Ευθύνες στους πολιτικούς που «τορπίλισαν» τη συναίνεση επιρρίπτει η πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου και καλεί τώρα την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για την έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση. Αυτό...
προκύπτει από τις δηλώσεις που έκαναν στο «Εθνος» οι εκπρόσωποι του εμπορίου, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, κορυφαίοι τραπεζίτες αλλά και χρηματιστές.

Είναι χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις επικεφαλής ελληνικών τραπεζών: «Πρωταρχικό μέλημα είναι η σωτηρία και το μέλλον της χώρας, που δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις της αντιπολίτευσης. Το πεδίο ανήκει στον πρωθυπουργό και θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά» αναφέρουν με έμφαση. Θεωρούν δε «από ανέφικτα έως επικίνδυνα» τα λεγόμενα περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου.
Οι ίδιοι τραπεζίτες τονίζουν, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές: «Ο πρωθυπουργός ασκεί τη διοίκηση και έχει την ευθύνη των αποφάσεων».
Αλλά και οι άνθρωποι της «πραγματικής» οικονομίας επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη επίτευξη πολιτικής συναίνεσης.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Δ. Ασημακόπουλος τονίζει στο «Εθνος»: «Θα ήταν μια... ανάσα που θα μεταφερόταν με θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Θα ήταν αρκετό οι πολιτικοί αρχηγοί να συμφωνούσαν σε ένα ή δύο πράγματα». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ διαφωνεί με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αλλά και με την πρόταση του ΣΕΒ για δημοψήφισμα: «Είναι παιχνίδια για τους έχοντες» καυτηριάζει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης υπογραμμίζει: «Το ότι δεν τα κατάφεραν να συμφωνήσουν επηρεάζει αρνητικά την αγορά. Επικρατεί αμηχανία και πάγωμα... Αν μέχρι τώρα δεν είχαμε τζίρο στην αγορά, από δω και πέρα θα πρέπει να πληρώνουμε τους πελάτες μας για να ψωνίζουν...». Αρνητικός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στις πρόωρες εκλογές και στο δημοψήφισμα: «Εχουμε κοινοβουλευτική και όχι... τροϊκανή δημοκρατία» λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Ας μας αφήσουν να δουλέψουμε»
Επαναδιαπραγμάτευση
Οι κ. Ασημακόπουλος και Κορκίδης καλούν την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου που αφορούν την αγορά. Ο πρώτος υποστηρίζει ότι «πρέπει να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους».
Ο δεύτερος, επικαλούμενος την παραδοχή και των ίδιων των εκπροσώπων της τρόικας για λάθη, προτρέπει την κυβέρνηση: «Χρειάζονται αλλαγές στους όρους του μνημονίου που αφορούν στην αγορά. Αλλωστε και η τρόικα έχει πει πως δεν λάβαμε υπόψη την ύφεση...».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μίχαλος λέει: «Η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Πλέον χρειάζεται να ληφθούν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως άλλωστε κατ' επανάληψη έχει προτείνει το ΕΒΕΑ».

πηγη:fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου