Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΤΟ ΘΛΙΒΕΡΟ 0,8%

Του Γιάνη Βαρουφάκη*


Ακούσατε το τελευταίο; Η οικονομία μας αναπτύχθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι; Θα ήταν αν την ίδια περίοδο εναντίον της αλήθειας δεν είχε συρρικνωθεί κατά 4.6%!
Μπερδευτήκατε; Δεν θα έπρεπε. Όταν σπούδαζα στατιστική στην Αγγλία, το πρώτο πράγμα που μας μάθανε ήταν η έκφραση: “Lies, damned lies and... statistics” (ψέμματα, καταραμένα ψέματα και... στατιστικές). Όχι επειδή η στατιστική, ως επιστήμη, ψεύδεται αλλά επειδή ένας επιτήδειος μπορεί να χρησιμοποιήσει επιλεκτικά πραγματικά στατιστικά στοιχεία για να πει μεγάλα ψέμματα.
Επί του προκειμένου: Πως είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011 και, την ίδια περίοδο, να συρρικνώθηκε πάνω από 4,5%. Εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης.
Η μεγέθυνση κατά 0,8% (την οποία με τέτοια ελαφρότητα γιόρτασαν κάποιοι κυβερνητικοί, μαζί με τον απίστευτο κ. Ρεν) προκύπτει από σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 - εκείνον τον θλιβερό Δεκέμβρη που το κέντρο της Αθήνας υπέστη τεράστιο πλήγμα καθώς οι δρόμοι ήταν κλειστοί μέρα παρά μέρα, με αποτέλεσμα την καθίζηση της επιχειρηματικής κίνησης κατά 60% σε σχέση με τον κακό Νοέμβριο που προηγήθηκε. ..........
Σε σύγκριση με εκείνο το καταστροφικό τρίμηνο, το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν οριακά καλύτερο. Όπερ μεθερμηνευόμενο, ήταν ένα πολύ κακό τρίμηνο (απλώς όχι τόσο τραγικό όσο το αμέσως προηγούμενο).
Η πραγματική εικόνα είναι, δυστυχώς, η άλλη: Εκείνη της συρρίκνωσης του 4,6% που προκύπτει όταν συγκρίνουμε σε ετήσια βάση (όπως πρέπει) το πρώτο τρίμηνο του 2011 με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Ποια ήταν η πρόβλεψη του υπουργείου οικονομικών και της τρόικα για αυτή την περίοδο; Συρρίκνωση της τάξης του 1,5%. Δηλαδή, παρατηρήσαμε μια επί πλέον συρρίκνωση τουλάχιστον 3%. Αυτό είναι το νέο. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού.
Προφανώς η ύφεση βαθαίνει. Το γεγονός ότι οι κυβερνώντες αποφάσισαν να παίξουν με τους αριθμούς ώστε να κρύψουν τα αυταπόδεικτα καταδεικνύει το πιο θλιβερό μέρος της πραγματικότητάς μας: Ο πανικός τους μεταφράζεται πλέον σε ασύστολες επιθέσεις εναντίον της αλήθειας, επεκτείνοντας έτσι τον συνεχιζόμενο θρίαμβο του κυνισμού.

* O Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών προσποιούμενος έντεχνα τον οικονομολόγο.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6841

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου