Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η Ρωσία θα βοηθήσει την Ιαπωνία στην αντιμετώπιση της ραδιενέργειας

Ο ιαπωνικός πυρηνικός ενεργειακός τομέας υποβλήθηκε σε νέες δοκιμασίες. Μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε διαρροή ραδιενεργού νερού στον ΑΗΣ Οναχάβα της επαρχίας Μιγιάγκι.



Σε έναν άλλο ΑΗΣ – στο Χιγκασιντόρι της επαρχίας Αομόρι διακόπηκε η ηλεκτροτροφοδότηση της πρώτης ενεργειακής μονάδας. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής στο Φουκουσίμα-1 που είχε προκληθεί από το φοβερό σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου.

Η διεθνής κοινότητα κάνει το παν για να βοηθήσει τους Ιάπωνες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ατυχήματος στον ΑΗΣ Φουκουσίμα-1, όπου το επίπεδο καταστροφών συγκρίνεται με τις καστροφές στο Τσερνόμπιλ το 1986. Το Τόκιο μελετά σήμερα την τεχνική δυνατότητα χρησιμοποίησης του ρωσικού πλωτού εργοστασίου επεξεργασίας ραδιενεργών απόβλητων «Λάντις». Σε περίπτωση που οι τεχνικές προδιαγραφές της ρωσικής εγκατάστασης θα ικανοποιήσουν την ιαπωνική πλευρά, η εγκατάσταση αυτή θα μεταφερθεί πολύ γρήγορα στην περιοχή του ΑΗΣ Φουκουσιμα-1,- είπαν εκπρόσωποι της Ρωσικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας "Ροσάτομ". Η ρωσική πλευρά θα κάνει όλες τις εργασίες δωρεάν υπό τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναφερόμενος στις δυνατότητες του πλωτού εργοστασίου «Λάντις» ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Αντίποφ σε συνέντευξή του στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" είπε:

- «Στην αρχή, με τη βοήθεια διαφόρων συστημάτων φιλτράρουν τα υγρά απόβλητα, καθαρίζοντάς τα από την άμμο, τις στερεές προσμίξεις και τα αιωρήματα. Μετά τα καθαρίζουν από τις υγρές προσμίξεις. Με δύο λόγια, είναι πολύ μεγάλη αλυσίδα τεχνολογιών με αποτέλεσμα το νερό να γίνεται πιο καθαρό απ’ ό,τι είναι στον μοσχοβήτικο υδραγωγό. Παραμένει ένας βώλος ραδιενεργού ουσίας, στον οποίο προστίθενται μικροσκοπικά κομματάκια στάχτης και τσιμέντου. Όλα αυτά τοποθετούνται σε βαρέλια που σκεπάζονται με τσιμέντο. Τελικά εμφανίζονται μεταλλικά βαρέλια 200 λίτρων με στερεά σύνθεση τσιμέντου ή στερεά ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία μπορούν να φυλάγονται σε ειδικες υπόγειες αποθήκες χωρίς φόβο ότι μπορούν να χυθούν στη θάλασσα»,- παρατήρησε ο Σεργκεί Αντίποφ, υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας.

Εν τω μεταξύ, σε εκπρόσωπους των ιαπωνικών ΜΜΕ δόθηκε χθές η δυνατότητα να γνωριστούν με τη λειτουργία του «Λάντις». Αυτό το σπάνιο πλοίο είναι μέρος της τεχνολογικής διαδικασίας της καταστροφής των παλαιωμένων ατομοκίνητων υποβρυχίων του ρωσικού Στόλου στον Ειρηνικό ωκεανό στο εργοστάσιο «Ζβεζντά» στην παραθαλάσσια πόλη Μπολσόι Κάμεν. Το πλωτό εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Παγκόσμια συνεργασία» στο Κομσομόλσκ επί του Αμούρ με βάση την αμερικανική τεχνολογία. Η εγκατάσταση μπορεί να επεξεργάζεται σχεδόν 70 τόνους αποβλήτων το 24ωρο. Τα λεφτά για την κατασκευή της είχαν παραχωρηθεί από την Ιαπωνία. ΄Ετσι λοιπόν, οι ειδικοί της Ρωσίας ανταποδίδουν το ιδιόμορφο χρέος στους Ιάπωνες συναδέλφους τους, οι οποίοι βοήθησαν κάποτε τη Ρωσία να ρυθμίσει τον ασφαλή κύκλο επεξεργασίας ραδιενεργών ουσιών.



πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου