Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Γιατί στη ΣΥΡΙΑ δεν μπορεί να γίνει επέμβαση τύπου ΛΙΒΥΗΣ.Σύγκριση των χωρών.

Μόλις προχθές ο Βρετανός ΥΕΘΑ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Συρία,ανάλογης μ΄ αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη. Η σύγκριση των δύο χωρών,της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό τους,αλλά και των σχέσεων που έχουν με τα γειτονικά κράτη εξηγεί το γιατί.


undefined

Συρία


Ηγέτης Πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ

Χρόνος στην εξουσία 10 χρόνια

Πληθυσμός 22,5 εκατ.

Kατά κεφαλή ΑΕΠ 4.800 δολάρια

Eξαγωγές πετρελαίου (βαρέλια ανά ημέρα) 0.15m

Οι ξένες επενδύσεις (τελευταίο έτος) $ 9.7 δις

Στρατιωτικές δαπάνες (2009) $ 2.23 δις

Αδειες εξαγωγής όπλων (2009) € 2,7 εκατ.

undefined

Λιβύη

Ηγέτης συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι

Στην εξουσία 32 χρόνια

Πληθυσμός 6,6 εκατ.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ 13.800 δολάρια

Οι εξαγωγές πετρελαίου (βαρέλια ανά ημέρα) 1.5m

Οι ξένες επενδύσεις (τελευταίο έτος) $ 6,6 δισ.

Στρατιωτικών δαπανών (2009) $ 1.71δις

Αδειες εξαγωγής όπλων (2009) € 343.7 εκ.

Νομιμότητα της παρέμβασης

Συρία:Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε καν να συμφωνήσει σχετικά με τη διατύπωση μιας δήλωσης που θα καταδίκαζε τη βία της κυβέρνησης.Η Ρωσία λέει ότι τα γεγονότα στη Συρία δεν συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

Λιβύη :Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη. Τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν την υποστήριξη για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Ισορροπία των δυνάμεων

Συρία: Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας είναι πολύ ισχυρότερες.325.000 τακτικός στραττός και περισσότερους από 100.000 παραστρατιωτικούς,διαθέτει το καθεστώς.

Οι επίλεκτες μονάδες του είναι απολύτως πιστές στην οικογένεια Άσαντ.


Λιβύη: Ο Καντάφι έχει 50.000 ισχυρό στρατό, αλλά και παραστρατιωτικές μονάδες που αποδείχθηκαν πιο επίμονες και καλύτερα εξοπλισμένες. Υπήρχαν ελπίδες της Δύσης για μαζικές αποστασίες στις ένοπλες δυνάμεις και την κυβέρνηση αλλά αυτές οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες.
Απειλές για τους αμάχους δικαιολογούν παρέμβαση

Σύμμαχοι

Συρία: έχει ισχυρή στήριξη από έναν σημαντικό περιφερειακό παίκτη, το Ιράν, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Έχει μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ. μακροχρόνιους δεσμούς με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, κάτι που αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο αντίποίνων.


Λιβύη:ο Καντάφι έχει εχθρούς σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιφέρειά του. Η Δυτική παρέμβαση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε εγκριθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο, και δεν υποστηριζόταν ενεργά από μερικά κράτη του Κόλπου. Μόνο η Βενεζουέλα τάχθηκε σθεναρά υπέρ του Καντάφι, ενώ η Ζιμπάμπουε ήταν μία από τις λίγες χώρες που είναι πρόθυμη να του δώσει ασφαλές καταφύγιο, αν παραιτηθεί.

Περιφερειακές συνέπειες της παρέμβασης


Συρία: Απρόβλεπτες αλλά σχεδόν σίγουρα σοβαρές. Η εγγύτητα με το Ισραήλ προκαλεί κινδύνους. Θα ήταν πιθανό να αποσταθεροποιήσουν τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ έχει μια στενή σχέση με τη Συρία και το Ιράν.

Λιβύη: Η Λιβύη έχει λίγους φίλους και είναι τοποθετημένη μεταξύ δύο κρατών που έχουν υποστεί τη δική τους δημοκρατική επανάσταση και δεν έχουν καμία συμπάθεια για το καθεστώς Καντάφι।

πηγη:www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου