Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Η εικόνα της πτώχευσης δεν κρύβεται πιά..

Η πραγματικότητα μέσα απο τα κρούσματα έλλειψης χρημάτων, προδίδει χωρίς αμφιβολία ότι η χώρα βρίσκεται σε άτυπη πτώχευση.
Ο χθεσινός θόρυβος γύρω από την αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αρεταίειου και Αιγινήτειου λόγω έλλειψης κονδυλίων,όσες γραφειοκρατικές εξηγήσεις περί εμπλοκής δύο υπουργείων, Παιδείας και Υγείας κι’ αν δόθηκαν -δημιουργεί ακριβώς αυτήν την αίσθηση.

Το ίδιο ισχύει και για την αναστολή λειτουργίας, λόγω περικοπής κατά το ήμισυ του προϋπολογισμού του, του ΤΕΙ Πειραιώς.

Όταν, λοιπόν, μέσα σε μια μέρα ο κόσμος πληροφορείται ότι σταματούν να λειτουργούν δύο νοσοκομεία και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, τι συμπέρασμα μπορεί να βγει.

Όταν επισήμως η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, θεωρεί φυσιολογικό να μην ψηφίζεται νομοσχέδιο προβλεπόμενο από την «μεγάλη χάρτα», δηλαδή από το Μνημόνιο, επειδή διαφωνούν οι βουλευτές που, όμως, ψήφισαν το Μνημόνιο, τι συμπέρασμα εξάγεται;

Πολύ περισσότερο που επισήμως έγινε αποδεκτό -με την κυβέρνηση να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία -ότι όλα αυτά γίνονται για να..βελτιωθεί το νομοθετικό έργο. Κάτι που αποτελεί παράλληλα και επίσημη παραδοχή ότι ο υπουργός των Οικονομικών έφερε νομοσχέδιο που είχε ανάγκη βελτιώσεων.

Η εικόνα διάλυσης συμπληρώνεται με τις συνεχείς συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που και χθες διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μειώσει και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η υστέρηση στα έσοδα παραμένει. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο των Οικονομικών όσον αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου -Μαρτίου 2011.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 τα έσοδα εμφανίζουν πτώση της τάξης του 8,1%, γεγονός που κυρίως οφείλεται στην βαθιά ύφεση. Το υπουργείο υποστηρίζει πως το έναντι του στόχου έλλειμμα δεν είναι υψηλό -της τάξης μόλις των 9 εκ ευρώ -αλλά το πρόβλημα της ύφεσης παραμένει. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί και υπέρβαση στις κρατικές δαπάνες της τάξης των 155 εκ ευρώ.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ επιμένει σε προβλέψεις που ουδέποτε επαληθεύονται. Σε χθεσινή έκθεσή του προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης του 3%. Προβλέπει επίσης μείωση του πληθωρισμού σε 2,5% το 2011 και σε 0,5% το 2012. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ειδικά στο θέμα του πληθωρισμού, το ΔΝΤ έχει από την αρχή πέσει έξω.

Μετριοπαθείς είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για το θέμα της ανεργίας, που πάντως την βλέπει να φθάνει στο 15% το 2012 -τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι αυτό έχει ήδη συμβεί.

Επιμένουν, όμως, οι αξιωματούχοι του Ταμείου στην πολιτική τους, καθώς και χθες, ο διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Έρευνας του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρντ δήλωσε πως για να αποδώσουν προγράμματα σταθεροποίησης τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας..χρειάζεται χρόνος.

Αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όπως προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες (και χθεσινές) δηλώσεις διακεκριμένων οικονομολόγων και οικονομικών παραγόντων, αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει.

Συμπέρασμα: Συζητούν για αναδιάρθρωση πίσω από την πλάτη του ΔΝΤ


πηγη elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου