Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Μ.Ανατολή-Β.Αφρική: Οι φλόγες των εξεγέρσεων αναζωπυρώθηκαν.Τι γίνεται ανά χώρα.









ΛΙΒΥΗ


Το ΝΑΤΟ δεν έχει να αντιμετωπίσει πλέον μόνο τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καντάφι,αλλά και την οργή των εξεγερμένων, που περίμεναν πολύ πιο δυναμική στήριξη από τη Συμμαχία.

Αντί γι΄ αυτό μετρούν ήδη 25 νεκρούς από "φιλικά" πυρά!

Το ΝΑΤΟ εκτός από το συγνώμη που ζήτησε με μεγάλη καθυστέρηση ο ΓΓ Ράσμουσεν, σκέφτεται μέσω της Βρετανίας να "εξοπλίσει" τους αντάρτες με 500 δορυφορικά τηλέφωνα ελπίζοντας ότι έτσι θα ελαχιστοποιήσει τα "λάθη" του.

Επιπλέον το σχέδιο για εκπαίδευση των εξεγερμένων από ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν πρώην κομάντο SAS, φαίνεται ότι εξετάζεται σοβαρά. Καμμία δυτική χώρα δεν θέλει να "πατήσει πόδι" στο έδαφος ,γνωρίζοντας ότι η απεμπλοκή της θα είναι δύσκολη.

Αν δει κάποιος τον χάρτη των συγκρούσεων πάντως διαπιστώνει ότι το σενάριο που από την αρχή των επιχειρήσεων συζητιέται,δηλαδή η διχοτόμηση της Λιβύης,είναι εφικτό.





ΥΕΜΕΝΗ


100.000 διαδήλωσαν στη συγκέντρωση της Παρασκευής,εναντίον του Προέδρου Ali Abdullah Saleh.
Στην πόλη της Taiz, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και 33 τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς. Μάρτυρες μίλησαν για ελεύθερους σκοπευτές που πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών.







ΣΥΡΙΑ

Το κατακερματισμένο κίνημα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι αποκτά συνοχή και οργάνωση. Παρά τις κινήσεις που έκανε ο Άσαντ, οι διαδηλώσεις και οι ταραχές συνεχίζονται. Τη Παρασκευή 18 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη πόλη Νταράς της νότιας Συρίας.




ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η επανάσταση στην Αίγυπτο συνεχίζεται. Μετά τη πτώση Μουμπάρακ οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία-σύμβολο Ταχρίρ ,στο Κάϊρο, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους στο στρατό που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ονόμασαν τη συγκέντρωση "Παρασκευή προειδοποίησης". Αντιμετωπίστηκαν με βία και πυρά από τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις.


ΜΠΑΧΡΕΙΝ



Ο σεΐχης Σαλμάν μπιν Χαμάντ αλ-Khalifa, διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν, ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι έχει δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις. Μέσα στον Μάρτιο, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κάλεσε ξένα στρατεύματα να αναπτυχθούν στο έδαφός του.


ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Ένας άνθρωπος αυτοπυρπολήθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Αμάν, στην πρώτη ενέργεια τέτοιας μορφής , από τότε που οι πολιτικές διαμαρτυρίες άρχισαν στην Ιορδανία, τον Ιανουάριο। Ο άνδρας λέγεται Μοχάμεντ Αμπντούλ-Καρίμ και είναι σε κρίσιμη κατάσταση με τρίτου βαθμού εγκαύματα στο πρόσωπό του και ένα μεγάλο μέρος του σώματός του, δήλωσε ένας γιατρός στο Νοσοκομείο Μπασίρ. Μια πράξη αυτοθυσίας,που θυμίζει τον πωλητή λαχανικών στην Τυνησία το Δεκέμβριο από τον οποίο άρχισε το κύμα διαμαρτυριών σε όλο τον αραβικό κόσμο.

πηγη:www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου