Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Γάλλος υπουργός Άμυνας: "Δύσκολα τα πράγματα για εμάς στη Λιβύη"

Image"Μπαστούνια" τα έχουν βρει οι δυτικοί στην Λιβύη και τώρα υπποστηρίζουν ότι ... δεν έχουν άδεια από τον ΟΗΕ για να πλήξουν ... στρατηγικούς στόχους και γι αυτό δεν μπορούν να καταβάλουν τον Καντάφι!Μάλιστα σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις θα κρατήσουν πολύ καιρό!

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως «επειδή ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει», δίνοντας για πρώτη φορά το γαλλικό στίγμα των εκτιμήσεων για το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.

Σχετικά με το εάν η Γαλλία έχει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί -εκτός από τη Λιβύη, γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν- ο Λονγκέ απάντησε θετικά.

«Ο προϋπολογισμός το 2011 για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. θα μας επιστραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Προς το παρόν, είμαστε εντός του σχεδίου αυτού» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

Το Παρίσι, διά στόματος Λονγκέ, είχε καλέσει έμμεσα για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μπορούν οι δυτικές δυνάμεις να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους στο λιβυκό έδαφος για να μπορέσουν να απομακρύνουν τον Καντάφι.

Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Άμυνας είχε αναγνωρίσει πως κάτι τέτοιο θα προσέκρουε σχεδόν σίγουρα σε ένα ρωσικό ή κινεζικό βέτο, δεδομένης και της στάσης της Μόσχας απέναντι στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, οι New York Times αναφέρουν πως η αμερικανική κυβέρνηση ψάχνουν για μία χώρα «καταφύγιο» για τον Καντάφι, η οποία που θα μπορούσε να δεχθεί τον Λίβυο ηγέτη μετά την απομάκρυνσή του χωρίς να κινδυνεύει με έκδοση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ουάσινγκτον εξετάζει ποια χώρα -που δεν δεσμεύεται από το Δικαστήριο- θα μπορούσε να αποδεχθεί τον συνταγματάρχη Καντάφι, χωρίς ο Λίβυος ηγέτης να φοβάται πως θα πρέπει να σταθεί στο εδώλιο τόσο για την αιματηρή απάντηση στην εξέγερση όσο και για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.

Τέτοιες χώρες, πέραν των ΗΠΑ, είναι περίπου οι μισές χώρες της αφρικανικής ηπείρου και εκεί επικεντρώνονται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου