Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

"Σφραγίστηκε" η Φουκουσίμα σε απόσταση 20 χλμ.!

ImageH Φουκουσίμα σφραγίστηκε σε απόσταση 20 χλμ από το πυρηνικό εργοστάσιο με απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης. Αποφασίστηκε η δημιουργία μιας ζώνης «πλήρους απαγόρευσης εισόδου» είκοσι χιλιόμετρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiichi, ανακοίνωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι ΝHK, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Naoto Kan, σε συνάντησή του με τον κυβερνήτη της επαρχίας Φουκουσίμα και το νέο μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα Ιαπωνίας, (17:00 τοπική ώρα Ελλάδας), έχει σκοπό την «προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών».

Στις 11 Μαρτίου είχε επιβληθεί ζώνη εκκένωσης 10 χλμ., ωστόσο δύο ημέρες αργότερα και έχοντας ήδη συμβεί έκρηξη υδρογόνου στον πυρηνικό αντιδραστήρα No1, η ζώνη διευρύνθηκε στα 20 χλμ. Στη συνέχεια στις 15 Μαρτίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Naoto Kan, κατά τη διάρκεια μιας δραματικής συνέντευξης μετά την έκρηξη υδρογόνου στον πυρηνικό αντιδραστήρα Νο2, είχε ζητήσει από τους κατοίκους των περιοχών ανάμεσα στα 20 και 30 χλμ. να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας. Σταδιακά, αρκετοί από τους κατοίκους επέστρεφαν το προηγούμενο διάστημα στις κατοικίες τους προκειμένου να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Με τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιτρέψει την είσοδο σε ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Η μεταφορά τους θα γίνεται με λεωφορεία και θα υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής τους εκεί. Από τα σπίτια τους θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους μετρητά, βιβλιάρια τραπέζης και άλλα υπάρχοντα τα οποία θα υποβάλλονται σε εξονυχιστικό έλεγχο για ραδιενέργεια.

Να σημειωθεί ότι δε θα επιτρέπεται καθόλου η είσοδος σε κατοίκους που ζουν τρία χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο ενώ στη ζώνη των 20 χλμ. δε θα μπορούν πλέον να εισέρχονται καθόλου έγκυες και παιδιά κάτω των 15 ετών.

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yukio Edano, είχε δηλώσει χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι το φαινόμενο να επιστρέφουν πίσω οι κάτοικοι σε περιοχές όπου έχει δοθεί εντολή εκκένωσης πρέπει να σταματήσει καθώς είναι ζήτημα υγείας και ασφάλειας। Η Αστυνομία που επιθεώρησε πολλές χιλιάδες σπίτια στην περιοχή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, ανακάλυψε πως τουλάχιστον 60 οικογένειες εξακολουθούν να ζουν εκεί, παρά το μεγάλο κίνδυνο από τη ραδιενέργεια. Μια από τις πόλεις όπου συμβαίνει αυτό είναι η Minamisoma για την οποία είχε δοθεί εντολή στις 12 Απριλίου να εκκενωθεί παρόλο που βρισκόταν εκτός της ζώνης των 20 χλμ. καθώς λόγω γεωγραφικής θέσης παρουσίαζε υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενέργειας.

πηγη:www.defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου