Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η επιμήκυνση των 110 δις ευρώ ήταν επιτυχία…η συζήτηση για τα 340 δις είναι καταστροφολογία και δαιμονοποίηση!!!!!!!!!!!

Παράδοξα πράγματα συμβαίνουν σε αυτή την χώρα.
Πρόσφατα αποφασίσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους μέσω της επιμήκυνσης των 110 δις ευρώ του νέου δανείου δηλαδή και η πολιτική ηγεσία το θεώρησε επιτυχία.
Επανέρχεται στο προσκήνιο ζήτημα αναδιάρθρωσης χρέους μέσω επιμήκυνσης του παλαιού χρέους των 340 με 350 δις ευρώ και αυτομάτως θεωρείται καταστροφολογία και διαμονοποίηση.

Η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση του παλαιού της χρέους και όσο πιο γρήγορα πραγματοποιηθεί τόσο θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος του haircut προκαλώντας μεγάλο σοκ.
Η Ελλάδα δεν παράγει νέο πλούτο και όσο δεν παράγει πλούτο το χρέος θα την οδηγεί στο αδιέξοδο.
Λύση υπάρχει επιμήκυνση που είναι μια ήπιας μορφής αναδιάρθρωση και από την οποία δεν θα χάσουν οι ομολογιούχοι.
Οι ελληνικές τράπεζες, τα ταμεία και η ΕΚΤ κατέχουν πάνω από 120 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα. Η επιμήκυνση θα μπορούσε να ξεκινήσει από αυτούς τους ομολογιούχους.
Συν τοις άλλοις η Ελλάδα έχει θέσει στην ΕΚΤ και στους μηχανισμούς της Τρόικα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσω επιμήκυνσης του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ.
Το σχέδιο το επεξεργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2010 και προτάθηκε στην Τρόικα με την εξής απλή λογική.
Η Ελλάδα τέθηκε εκτός αγορών καθώς δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια του παλαιού χρέους που τότε ήταν 314 δις ευρώ.
Η τρόικα δάνεισε την Ελλάδα με τα 110 δις ευρώ θέτοντας ένα πρόγραμμα αναδόμησης της οικονομίας.
Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι αν δεν αποφασιζόταν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των νέων δανείων από 3 σε 7 χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ούτε το νέος χρέος.
Και ενώ η Ευρώπη δέχθηκε άμεσα με βάση τον χρόνο την επιμήκυνση για το νέο χρέος γιατί η Ελλάδα να μην θέσει θέμα επιμήκυνσης για το παλαιό χρέος;
Το βασικό επιχείρημα απλό.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να επιμηκύνουν το δάνειο προς την Ελλάδα των 110 δις ευρώ με το απλό σκεπτικό, να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους.
Η γενεσιουργός αιτία της Ελληνικής κρίσης το παλαιό χρέος δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελώντας πραγματική νάρκη στα θεμέλια της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.
Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν παρά τις αντιδράσεις να επιμηκύνουν το νέο χρέος των 110 δις ευρώ γιατί απλά ήθελαν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι πολίτες να μην χάσουν τα χρήματα τους.
Η Ελλάδα πίεσε και θα συνεχίζει να πιέζει για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ωστόσο η επιμήκυνση του παλαιού χρέους προσκρούει σε 2 σοβαρά εμπόδια.
1)Στις ευρωπαϊκές τράπεζες που θεωρούν ότι αν υπάρξει επιμήκυνση ο κίνδυνος να χάσουν τα επενδεδυμένα κεφάλαια τους είναι τεράστιος.
2)Φοβούνται ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και στις περιφερειακές αγορές καθώς μπορεί να βρει μιμητές την Ιρλανδία και την Πορτογαλία..
Οι ξένοι και ειδικά οι τράπεζες και οι μεγάλοι δανειστές του δημοσίου ανησυχούν για το haircut την απομείωση.
Οι τραπεζίτες της Ευρώπης πιέζουν ώστε να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Οι ιδιώτες πιέζουν λοιπόν να μην συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Ο φορολογούμενος δέχθηκε να επιμηκυνθεί το νέο χρέος και ο ιδιώτης αντιδρά σφόδρα γιατί ανησυχεί ότι επακόλουθο θα είναι η απομείωση 30% έως 50% του παλαιού χρέους.
Παράλληλα ανησυχεί ότι μια τέτοια απόφαση θα βρει μιμητές και τότε το ρίσκο θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Οι τράπεζες σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία κατέχουν 300 δις ευρώ χρέος. Ένα haircut θα είχε πολύ μεγάλες συνέπειες.
Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για τα χειρότερα.
Οι μεγάλες σχεδιαζόμενες αυξήσεις κεφαλαίου πραγματοποιούνται με το πρόσχημα της Βασιλείας ΙΙΙ αλλά ο πραγματικός λόγος είναι ο κίνδυνος, χώρες όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Οι κεφαλαιακές απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι τεράστιες και ο κίνδυνος κατάρρευσης ορισμένων τραπεζών δεν είναι αμελητέος.
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρει μιμητές αυτό είναι το μήνυμα των ευρωπαίων τραπεζιτών.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου