Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

WikiLeaks: Είχε ειδοποιηθεί η Ιαπωνία για επερχόμενη πυρηνική καταστροφή

Η Ιαπωνία είχε ειδοποιηθεί ήδη από το Δεκέμβριο του 2008 για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος εξαιτίας των ισχυρών σεισμών, αλλά και της ολιγωρίας αξιωματούχων, εν μέσω κατηγοριών ακόμη και για συγκάλυψη ατυχημάτων, αποκαλύπτουν έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks. Σε ένα από αυτά, αξιωματούχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, εμφανίζεται να εξηγεί ότι «οι κανονισμοί σεισμικής ασφαλείας έχουν αναθεωρηθεί μόνο τρεις φορές τα τελευταία 35 χρόνια και ότι τώρα η ΙΑΕΑ τους επανεξετάζει». Οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, στους οποίους αναφερόταν, είχαν σχεδιαστεί να αντέχουν σεισμούς έως και 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όταν ο σεισμός της Παρασκευής άγγιξε τα 9 Ρίχτερ. Ο αξιωματούχος «σημείωσε ότι οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβαιναν τη σχεδιαστική βάση ορισμένων πυρηνικών σταθμών».

Aλλο έγγραφο, που συντάχθηκε το 2006, αναφερόταν σε δικαστική εντολή για το κλείσιμο εγκατάστασης, η οποία θα μπορούσε να αντέξει σε σεισμό μόλις 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ιαπωνικό δικαστήριο αιτιολογούσε την απόφαση λέγοντας ότι ο ντόπιος πληθυσμός θα κινδύνευε με έκθεση σε ραδιενέργεια, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Η Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας ωστόσο, είχε τότε απορρίψει τους ισχυρισμούς ενώ, τρία χρόνια αργότερα, δικαστήριο την δικαίωσε...

Ένα τρίτο έγγραφο αφορά τις επικρίσεις του γνωστού βουλευτή των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τάρο Κόνο σε βάρος «της ιαπωνικής γραφειοκρατίας και των ενεργειακών ομίλων που συνεχίζουν την ξεπερασμένη ενεργειακή στρατηγική τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και αποκρύπτοντας πληροφορίες από τη Βουλή και την Κοινή Γνώμη».

Σημειώνεται ότι το 2002, πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού του Τόκιο TEPCO, παραιτήθηκαν εν μέσω επικρίσεων ότι είχαν δώσει ψευδή στοιχεία για τις προδιαγραφές ασφαλείας πυρηνικών εγκαταστάσεων. Το 2006 μάλιστα, η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην TEPCO να πραγματοποιήσει ελέγχους στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά τη διαπίστωση ότι τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνταν σε επιθεωρήσεις ήδη από το 1985!

Εν τω μεταξύ, σε τηλεγράφημα προς τη Ουάσινγκτον με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου του 2009, η αμερικανική πρεσβεία στη Βιέννη κατηγορεί για ανικανότητα τον Ιάπωνα επικεφαλής του τομέα ασφαλείας της ΙΑΕΑ, επικρίνοντάς τον έντονα για τη διαφαινόμενη αδυναμία του να «αντιμετωπίσει τις πρακτικές της ίδιας της Ιαπωνίας στον τομέα της ασφάλειας.» Κατά το συντάκτη, ο Τομιχίρο Τανιγκούτσι, ο οποίος ηγείτο μέχρι πέρυσι του Τμήματος Πυρηνικής Ασφάλειας, «είναι αδύναμος ως επικεφαλής» και «έχει απογοητεύσει ιδιαίτερα» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου