Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Σε εξέλιξη η πρώτη φάση της επιχείρησης “Odyssey Dawn”

(Ανανεώνεται συνεχώς)

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους Κρουζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας με στόχο τις δυνάμεις του Καντάφι , ανακοίνωσε αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος αργά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου .

Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρτνει , επικεφαλής του αμερικανικού κοινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στο τι ακριβώς θα γίνει στην επόμενη δεύτερη φάση της επιχείρησης και αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν ήδη πληγεί πάνω από 20 στόχοι στο λιβυκό έδαφος.

“Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα” δήλωσε άλλος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του .

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ τύπου Τομαχοκ, πρόσθεσε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

Από την πλευρά της, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος χτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση “βάρβαρη επίθεση” τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα “πάμπολλα θύματα” και “τεράστιες υλικές ζημιές” σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης.
Επίσης, πρόσθεσε ότι νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης χτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας.

Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλειν Ζιπέ δήλωσε αργά απόψε ότι η στρατιωτική δράση της συμμαχίας θα συνεχιστεί στη Λιβύη μέχρι ότου ο Καντάφι συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε από τη Βραζιλία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι έχει εξουσιοδοτήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Λιβύη για “περιορισμένη στρατιωτική δράση” με στόχο την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Λιβύης.

Οι βρετανικές δυνάμεις επιχειρούν πάνω από τη Λιβύη στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού ώστε να προστατευθούν οι πολίτες της χώρας από τις από αέρος επιθέσεις των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε απόψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Προηγουμένως, η Γαλλία ανακοίνωσε μέσω του γενικού επιτελείου του στρατού της ότι πραγματοποίησε την πρώτη αεροπορική επίθεση κατά της Λιβύης σήμερα Σάββατο στις 18,45 ώρα Ελλάδας.

Γαλλικό αεροσκάφος κατέστρεψε έναν πρώτο στόχο στη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού.

Στη συνέχεια, γαλλικά αεροσκάφη κατέστρεψαν τέσσερα άρματα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης, μετέδωσε το δίκτυο Aλ Τζαζίρα.

Στην επιχείρηση μετέχουν περίπου 20 αεροσκάφη που δρουν σε μια ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων γύρω από την Βεγγάζη, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας.

Επίσης, την Κυριακή αναχωρεί για την Λιβύη το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ ενώ στο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης συμμετέχει ήδη η βρετανική φρεγάτα HMS Westminster, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ Πρακτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου