Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Η άγνωστη Λιβύη

Ο Πούτιν σβήνει τα χρέη της Λιβύης!

Κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη στα μέσα Απριλίου 2008, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη σε ένα εντυπωσιακό άνοιγμα προς την ηγεσία της χώρας αυτής, διαγράφοντας χρέη της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία η Λιβύη όφειλε από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, από συμβόλαια με ρωσικές εταιρίες. Φυσικά η κίνηση αυτή δεν έγινε για λόγους αβροφροσύνης – τέτοια δεν υπάρχουν στη διεθνή πολιτική – αλλά με στόχο την έναρξη νέων συμφωνιών και συνεργασιών. Είναι ενδιαφέρον μάλιστα το γεγονός ότι η διαγραφή των παλαιών χρεών θα υλοποιηθεί μόλις καταβληθούν στις τράπεζες οι προκαταβολές για τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται με ρωσικές εταιρίες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν, «η ηγεσία της Λιβύης είναι έτοιμη για την πιο ενεργή συνεργασία με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς». Ήδη, όπως δημοσιεύτηκε σε ρωσικές εφημερίδες, η κρατική εταιρία Russian Railways (RZhD) θα κατασκευάσει στη Λιβύη μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει τις πόλεις Σύρτη και Βεγγάζη, κόστους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρίας Βλαντιμίρ Γιακούνιν, το αυτό ήταν το μοναδικό που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της ρωσικής επίσκεψης, και προσφέρθηκε από τη ρωσική πλευρά ώστε να οδηγηθούν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση για το πρόβλημα του χρέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εταιρία του είναι πάντοτε έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στην επίλυση παρόμοιων προβλημάτων σε σχέση και με άλλες χώρες. Έτσι η εταιρία RZhD προτίθεται να συμμετάσχει σε παρόμοια προγράμματα στην Αλγερία και τη Συρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Λιβύη θα προμηθευτεί στρατιωτικό υλικό από τη Ρωσία αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, από τα οποία τα 500 εκατομμύρια θα αφορούν συμβόλαια που θα υπογραφούν εντός του Μαΐου 2008. Πρόκειται για προμήθεια ελαφρών όπλων, εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης Τ-72, και βελτίωση επάκτιων αμυντικών συστημάτων. Σύμφωνα με «ανώνυμες πηγές» του ρωσικού υπουργείου άμυνας, βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη συζητήσεις για το ενδεχόμενο να αγοράσει η Λιβύη μαχητικά αεροσκάφη Su-35.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Διευθυντής της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ, ο οποίος συνόδευε τον Πούτιν, δήλωσε ότι επέστρεψε από τη Λιβύη με δύο συμφωνίες-πλαίσια, με την Libyan National Oil and Gas Corporation (LNOC) και την Libyan African Investment Fund. Η πρώτη αφορά την πρόθεση ίδρυσης κοινοπραξιών με την LNOC για την από κοινού εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης καθώς και προγραμμάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η δεύτερη αναφέρεται στην ανάπτυξη προγραμμάτων της Gazprom με τρίτες χώρες της Αφρικής που διαθέτουν ενεργειακούς πόρους, όπως η Νιγηρία, ο Νίγηρας, η Μαυριτανία, το Τσαντ, το Σουδάν και η Αλγερία.

πηγη:parisis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου