Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πρωτοφανής διαδήλωση στο Λονδίνο

Παρέλυσε χθες το κέντρο του Λονδίνου από την ογκώδη διαδήλωση κατά των περικοπών στον δημόσιο τομέα που προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον

400.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνδικάτων διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση συνασπισμού ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως ότου η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει πως οι περικοπές της σηματοδοτούν επιστροφή σε αδιέξοδες νεοφιλελευθερες πολιτικές της θατσερικής περιόδου.
Ήταν μια απολύτως πετυχημένη και πειθαρχημένη πορεία, αξιολογούν οι οργανωτές της, το Κογκρέσο Εργατικών Συνδικάτων αλλά και η αστυνομία, μια μαζική διαδήλωση που μετέφερε στην κυβέρνηση Κάμερον το μέγεθος της δυσαρέσκειας της πλειοψηφίας των Βρετανών απέναντι στο εξαγγελθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που αφορά στον μηδενισμό του έλλειματος του προϋπολογισμού σε μόλις μια 4ετία. Ένα πρόγραμμα που προβλέπει περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 100 δις. ευρώ.
Πρωτοφανής σε έκταση διαδήλωση
Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί συμμετείχαν στις διαδηλώσειςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανοί συμμετείχαν στις διαδηλώσειςΟ πρωτοφανής για τα βρετανικά δεδομένα,όγκος της πορείας αλλά και η συνθεσή της, στην συντριπτική πλειοψηφία μεσοαστοί εργαζόμενοι -καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, καλλιτέχνες, οικογένειες με τα παιδιά τους και μια ομάδα μητέρων με τα καροτσάκια- μπορεί να συγκριθεί μόνον με την μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση του 2003. Η χθεσινή ήταν μια πορεία υποδειγματικά οργανωμένη και αποτελεσματικά φρουρημένη από 1500 συνδικαλιστές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον αντιαισθητική παρενέργεια, αλλά δυστυχώς συνηθισμένη, η αντικοινωνική δράση περίπου 500 αναρχικών οι οποίοι επιτέθηκαν με ξύλα και κροτίδες σε πολυτελή καταστήματα και τράπεζες στο εμπορικό κέντρο του Λονδίνου γύρω από την Oxford Street, πολύ μακρυά από τον όγκο της διαδήλωσης. Συνελήφθησαν 211 άτομα ενώ περισσότερα από 30, μεταξύ αυτών και 16 αστυνομικοί, χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
Η αρτιότητα της οργάνωσης αποστόμωσε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν εκ των προτέρων να στρέψουν τα πυρά τους κατά του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μιλιμπαντ, κυρίου ομιλητή στη διαδήλωση, κατηγορώντας τον για συμμαχία με “ακροαριστερά” στοιχεία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Υπεύθ। σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου