Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ραδιενεργός ιαπωνικός άνεμος χτυπά και το ΧΑ -4% – Υπό ασφυκτικό κλοιό οι τράπεζες - Η Morgan Stanley συνεχίζει να αγοράζει Alpha bank

Οι επιπτώσεις της καταστροφής στην Ιαπωνία αγγίζουν πλέον επικίνδυνα....και την Ευρώπη αλλά και την ελληνική αγορά που δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία με την οικονομία να έχει υποστεί σοκ, το Nikkei τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να κλείνει με απώλειες 16% σε δύο μέρες πλήττουν και την Ευρώπη.

Η Ιαπωνία η 3η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει υποστεί τεράστια ζημία ενώ οι ανησυχίες για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερες ανησυχίες.
Το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο και προφανώς θα πληγούν και οι ευρωπαικές οικονομίες. Ήδη τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Ο DAX στην Γερμανία και ο CAC στην Γαλλία καταγράφουν απώλειες πάνω από 4,5%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Ευρώπη δέχεται μεγάλες πιέσεις ενώ ακολούθως και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο χθες κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί σε ένα τόσο αρνητικό περιβάλλον. Οι ρευστοποιήσεις αυξάνονται και η πίεση στις τράπεζες διογκώνεται.
Το ΧΑ υποχωρεί στις 1595 με 1600 μονάδες - ενδοσυνεδριακά κινήθηκε και χαμηλότερα - με πτώση 3,9%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΧΑ σήμερα υποχωρεί λόγω της Ιαπωνίας αλλά ουσιαστικά η δυναμική που εχθές παρουσίασε ήταν ξεκάθαρο ότι θα ήταν βραχυχρόνια.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν από έως 5%.
Η Εθνική στα 6,88 ευρώ με πτώση 4,3% και την κεφαλαιοποίηση στα 6,6 δις ευρώ.
Η Alpha bank στα 5,02 ευρώ με πτώση 4,2% και την κεφαλαιοποίηση 2,7 δις ευρώ.
Οι απώλειες στις τράπεζες πάντως φθάνουν έως 5% ωστόσο δεν παρατηρούνται ακραίες ή μαζικές ρευστοποιήσεις ή κινήσεις πανικού.
Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν η Ελλάδος -4,9%, η Κύπρου -5% η Eurobank στο -5% η Emporiki -6,5% η Proton bank στο -4% και στο -5% η Marfin Popular.
Από τους ξένους αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Morgan Stanley συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της Alpha bank.
Συγκεκριμένα αγορά 450 χιλ από Morgan Stanley στην Alpha και 120 χιλ η Duetcshe Bank.
Στην Εθνική 70 χιλ η Deutsche bank και 50 χιλ η Citigroup.
Στην Πειραιώς 250 χιλ η HSBC, 100 χιλ η Deutsche bank και 100 χιλ η Citigroup.

Επιδεινώνεται το κλίμα στα ομόλογα

Επιδεινώνεται εκ νέου το κλίμα στην αγορά ομολόγων.
Προφανώς η εικόνα κατάρρευσης της Ιαπωνικής αγοράς με το Nikkei στο -10,6% προκαλεί σοκ ωστόσο διαφαινόταν ότι η βελτίωση που επιχειρήθηκε λόγω των αποφάσεων των Βρυξελλών για την Ελλάδα θα είχε ημερομηνία λήξεως.
Το κλίμα στα ομόλογα λοιπόν είναι χειρότερο.
Τα CDS τα παράγωγα των ομολόγων ενισχύθηκαν εκ νέου στην Ελλάδα από 980 μονάδες βάσης στις 1030 μονάδες βάσης σήμερα δηλαδή άνοιγμα 50 μονάδων βάσης.
Ανοδικά και τα CDS όλων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης καθώς και της Ιρλανδίας.
Η Πορτογαλία στις 520 μονάδες βάσης, από 505 μ.β. εχθές η Ισπανία 247 μ.β. η Ιρλανδία 625 μ.β. και η Ιταλία 167 μ.β..
Το spread εχθές έκλεισε στις 900 μονάδες βάσης και σήμερα έχει αυξηθεί στις 925 μονάδες βάσης.
Μεγάλη κίνηση στο ευρώ – δολάριο. Υψηλό ημέρας 1,40 δολάρια και χαμηλό 1,3890 δολάρια.
Πλέον διαπραγματεύεται στα 1,3925 δολάρια στα χαμηλά επίπεδα….

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου