Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

UBS: Στα 120 δολ το πετρέλαιο σε ορίζοντα τριμήνου! Τι προβλέπει για μετοχές, ομόλογα και παγκόσμια οικονομία…

Μια ιστορία χωρίς σύντομο τέλος, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλά, πολλά χρόνια συνιστά, σύμφωνα με τη UBS, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Σε έκθεσή του με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και τίτλο «A Middle East stress test (Το stress test της Μέσης Ανατολής)», ο οίκος εκτιμά ότι εντός των ερχόμενων τριών μηνών οι τιμές του πετρελαίου θα «δοκιμάσουν» τα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη σε ετήσια βάση, στα 100 δολάρια. Καθώς η UBS επιχειρεί να εξετάσει την πορεία των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο, εντοπίζει αρκετές ομοιότητες με τα δικτατορικά καθεστώτα που ίσχυαν παλαιότερα σε Βραζιλία, Χιλή και Αργεντινή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ένα «κύμα εκδημοκρατισμού» άλλαξε τα μέχρι τότε δεδομένα, ωστόσο δεν επρόκειτο για μια εύκολη και σύντομη διαδικασία.
Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν ότι στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική οι διαφορές μεταξύ των κρατών είναι σημαντικές, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης των αναταραχών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Οι χώρες με μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, υψηλότερο πληθωρισμό και λιγότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους, ήτοι η Τυνησία, η Ιορδανία και η Λιβύη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα πάντα με τη UBS, για το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Ο οίκος, παράλληλα, επισημαίνει ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου επιδρούν θετικά κατά γενική ομολογία στην κερδοφορία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό κλάδο, τονίζοντας ότι η ενέργεια παραμένει μια από τις κορυφαίες επιλογές του.
Μέσα από την εν λόγω έκθεση, η UBS επιχειρεί να απαντήσει και στη βασική ανησυχία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η οποία και αφορά στο μέγεθος του αντίκτυπου που θα έχουν στην πορεία της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι το momentum θα παραμείνει ισχυρό» εκτιμά ο οίκος, ωστόσο καθιστά σαφές ότι η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα δρα ανασταλτικά στις προσπάθειες ανάπτυξης.

Εύθραυστες οι αγορές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα…

Στην ίδια έκθεση, η UBS προβλέπει ότι οι αγορές θα παραμείνουν «εύθραυστες» βραχυπρόθεσμα, μετά τα κέρδη της τάξης του 25% που έχουν καταγράψει από τα μέσα του 2010. «Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα πτώση 2% των διεθνών αγορών σηματοδοτεί ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για περαιτέρω υποχώρηση και διατήρηση της μεταβλητότητας στο προσεχές μέλλον» επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου.
Η UBS συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα όσον αφορά στις κινήσεις στους στο μέτωπο των αναδυόμενων αγορών. Ειδικότερα, προειδοποιεί ότι η αδυναμία σε αγορές όπως η Ινδία και η Κίνα θα συνεχιστεί, ενώ στον αντίποδα τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Γερμανία θα σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις, στον απόηχο του «ελκυστικού» συνδυασμού ανάπτυξης – πληθωρισμού που εμφανίζουν.
Τέλος η UBS εκτιμά ότι το 2011 θα είναι περισσότερο η χρονιά των μετοχών και όχι η χρονιά των ομολόγων…

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου