Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται φαρμακεία made in Israel

Διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ για την ίδρυση πολυφαρμακείων

(Τα πολυφαρμακεία “Super Pharm” σχεδιάζουν, σε πρώτη φάση, την ίδρυση καταστημάτων στην Αθήνα. Η εταιρεία έχει έδρα το Ισραήλ. Το κατάστημα της φωτογραφίας βρίσκεται στην Πολωνία.)

Φωτιές έχει ανάψει στους φαρμακοποιούς έγγραφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο προβλέπεται συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και του Ισραήλ για την ίδρυση πολυφαρμακείων.
Το έγγραφο, με θέμα “Συνοπτικό σημείωμα: Διμερείς οικονομικές-εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ”, χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2010 και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “τα πολυφαρμακεία Super Pharm σχεδιάζουν, σε πρώτη φάση, την ίδρυση καταστημάτων λιανικής πώλησης στην Αθήνα”. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει έδρα το Ισραήλ, μετρά 33 χρόνια ζωής και έχει 137 καταστήματα στο Ισραήλ, 20 στην Πολωνία και 65 στην Κίνα.
Το έγγραφο αυτό έσκασε σαν βόμβα μεταξύ των φαρμακοποιών, εκπρόσωποι των οποίων επισημαίνουν στη “Μ” πως η ύπαρξή του υποδηλώνει ότι οι φόβοι τους για την προοπτική δημιουργίας αλυσίδας φαρμακείων στη χώρα μας και την ύπαρξη κεφαλαιούχων που θέλουν να αλώσουν τον φαρμακευτικό κλάδο ήταν αληθείς και επιβεβαιώνονται.
Μοναδικό στοιχείο που καθησυχάζει τους φαρμακοποιούς είναι η ρύθμιση και αναδιατύπωση του άρθρου 36 του σχεδίου νόμου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, βάσει του οποίου, όπως ανακοίνωσε στη βουλή ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, αποκλείεται η δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων από οποιονδήποτε δεν διαθέτει άδεια φαρμακοποιού. Πάντως, οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν ότι είναι σε εγρήγορση, καθώς τέτοια οικονομική συμφωνία και τέτοιες διακρατικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές.

Κίνδυνος εξάλειψης των φαρμακείων
Σύμφωνα με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, ο κίνδυνος εξόντωσης των ελλήνων φαρμακοποιών από μια τέτοια διμερή συμφωνία είναι ορατός. Μια τόσο μεγάλη εταιρεία μπορεί να έρθει και να ανοίξει 50 φαρμακεία στη χώρα μας και να εφαρμόσει δική της πολιτική στον χώρο του φαρμάκου. Αυτό, αν συνδεθεί με την απελευθέρωση του ωραρίου που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, γεννά μελλοντικούς φόβους, καθώς συνοικιακά και κεντρικά φαρμακεία θα εξαλειφθούν.
Εξάλλου, μια τεράστια αλυσίδα πολυφαρμακείων μπορεί να κάνει τη διαφήμισή της, να απελευθερώσει το ωράριο εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και απελευθέρωση τιμών, όπως ισχύει σε εμπορικά προϊόντα. Επιπλέον, ένα τέτοιο πολυφαρμακείο ισοδυναμεί με δέκα μικρά ελληνικά.
“Εύλογη είναι η απορία πώς τα δύο κράτη προχωρούν σε μια τέτοια εμπορική συμφωνία, όταν ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τι θα συνέβαινε αν δεν άλλαζε η αρχική διατύπωση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, που έκανε λόγο για άρση πάσης φύσεως περιορισμού στην ίδρυση φαρμακείων και για ποιον λόγο υπήρχε αρχικά αυτή η διατύπωση;” διερωτώνται οι φαρμακοποιοί.
Όπως εξηγούν, πριν από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι άδειες λειτουργίας φαρμακείων πρέπει να δίνονται μόνο σε φαρμακοποιούς και όχι σε επιχειρηματίες, διότι ο επιχειρηματίας, ακόμη και αν συνεργαστεί με φαρμακοποιό, έχει κίνητρο μόνο το κέρδος, παραβλέποντας το υγειονομικό συμφέρον.
Σύμφωνα με τους ίδιους, ερωτηματικά προκαλεί και το πώς συνδυάζεται μια τέτοια προοπτική, όταν ο ίδιος ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε αριθμό φαρμακείων, τη στιγμή που με τη συμφωνία αυτή θα προστεθούν και άλλα.

πηγη:Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου