Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Στο σφυρί η ΕΒΖ

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, στη συνάντηση που έχει συγκαλέσει η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ), αναμένεται να λάβουν την επίσημη... ψυχρολουσία οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πληροφορηθούν τα σχετικά με την απόφαση του μεγαλομετόχου ΑΤΕbank να βάλει πωλητήριο στην εταιρεία. Ιδιαίτερα αναστατωμένοι, καθώς φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στην πάλαι ποτέ κραταιά ζαχαροβιομηχανία, οι εργαζόμενοι αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ενημέρωση από τη διοίκηση της εταιρείας. Χθες μάλιστα υπήρξε επαφή της διοίκησης της εισηγμένης με τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, να αλλάξουν απόφαση για την τρέχουσα παραγωγή.
Η απόφαση της ΑΤΕ ήταν σχεδόν ειλημμένη, ωστόσο τυπικά επισημοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τη λιτή ανακοίνωση της τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «το δσ της ATEbank αποφάσισε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση των συμμετοχών της στις εταιρείες Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ».
Με την απόφασή της αυτή η ΑΤΕ δείχνει την πόρτα της εξόδου από τις θυγατρικές της του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Αν και υπήρξαν επί μακρόν προσπάθειες η ΕΒΖ να παραμείνει στους κόλπους της τράπεζας, η επιτακτική ανάγκη για την κεφαλαιακή ενίσχυση της AΤΕbank οδήγησε στην επιλογή της πώλησης. Η τράπεζα κατέχει το 82,07% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΒΖ και το 99% της ΕΛΒΙΖ, ως εκ τούτου είναι σε θέση να κινήσει η ίδια τα νήματα της διαδικασίας πώλησης των μετοχών της χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν. Και στις δύο περιπτώσεις οι συμμετοχές της ΑΤΕ καλύπτουν τον όρο της καταστατικής πλειοψηφίας (66% που απαιτείται για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης).

Αναμενόμενη κίνηση
Η κίνηση αυτή, που ήταν αναμενόμενη εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο ψιθυριζόταν χωρίς όμως να υλοποιείται, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη, καθώς αποτελούσε υποχρέωση της Αγροτικής να απεγκλωβιστεί από τις συμμετοχές της που δεν έχουν σχέση με την τραπεζική, προκειμένου η τρόικα να συναινέσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η οποία θεωρείται αναγκαία για να αντεπεξέλθει η ΑΤΕ τα στρες τεστ που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της ΕΒΖ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαντικού ύψους ζημιών. Η εισηγμένη κατέγραψε αύξηση 28,76% (στα 257,35 εκατ. ευρώ) του κύκλου εργασιών της στη χρήση 2009-2010 σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση, ωστόσο τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου παρουσίασαν ζημίες 27,136 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 42,921 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η βιομηχανία επιχείρησε προ τριετίας να διαφοροποιήσει τη δραστηριότητά της επιδιώκοντας την είσοδό της στην ενεργειακή αγορά μέσω της μετατροπής δύο ζαχαρουργείων της, στην Ξάνθη και τη Λάρισα, σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, ωστόσο το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε. Όπως όλα δείχνουν μετά τις ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ τη σκυτάλη θα πάρουν η Δωδώνη και η ΣΕΚΑΠ.

πηγη:makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου