Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη:Επενδύσεις χαμηλού ρίσκου

undefined
Χαμηλού κινδύνου θεωρείται η απόκτηση μικρής κατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Η επένδυση σε μικρές και μεσαίου εμβαδού κατοικίες περιοχών με ζήτηση για ενοικίαση και σε εκτός σχεδίου γη, που αναμένεται να αποκτήσει στο εγγύς μέλλον υπεραξία εξαιτίας της ένταξής της στο σχέδιο πόλης ή της δημιουργίας σημαντικών έργων υποδομής, χαρακτηρίζεται από ειδικούς της κτηματαγοράς στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία ως χαμηλού ρίσκου και προσοδοφόρα για τους αγοραστές.

Οπως αναφέρουν στον «Α» εκπρόσωποι των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, μπορεί κάποιος με σχετικά λίγα χρήματα να αποκτήσει σήμερα ένα ακίνητο από τις παραπάνω κατηγορίες και να έχει για όλη του τη ζωή ένα επιπλέον εισόδημα ή σε λίγα χρόνια να πολλαπλασιαστεί σημαντικά το ύψος της επένδυσής του. Ιδίως τώρα που έχουν παρουσιαστεί αρκετές ευκαιρίες στην κτηματαγορά και πολλά ακίνητα προσφέρονται σε αρκετά πιο προσιτές τιμές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, Γρηγόρη Λιάντα, αν κάποιος έχει στην άκρη λίγα χρήματα και θέλει να προχωρήσει στην απόκτηση ακινήτου ως επένδυση με άμεσο όφελος, θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρό διαμέρισμα. Οπως ανέφερε, θα μπορέσει να το νοικιάσει με αρκετή ευκολία και θα πετύχει πολύ ικανοποιητική απόδοση, αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με ένα μεγάλο διαμέρισμα.

Για εκμίσθωση

Παρόμοια είναι η άποψη και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Χάρη Τσόχα, ο οποίος συστήνει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτου, που μπορούν και επιθυμούν να δαπανήσουν μέχρι 100.000 ευρώ, την απόκτηση διαμερίσματος με εμβαδόν μεταξύ 40 - 70 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχές με ενδιαφέρον για μίσθωση. «Τέτοιες είναι το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ειδικώς η περιοχή γύρω από την Καμάρα και την πανεπιστημιούπολη, οι 40 Εκκλησιές και ανατολικότερα η Τριανδρία, η λεωφόρος Στρατού, η Παπάφη και το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα μέχρι την 25ης Μαρτίου. Σε όλες αυτές τις περιοχές οι αγοραστές των μικρών και μεσαίων κατοικιών μπορούν με αρκετή ευκολία να εκμεταλλευτούν το ακίνητο. Με δυνατότητα καταβολής μέχρι 100.000 ευρώ συνιστώ στους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τα καταστήματα, αλλά και τα στούντιο, τα οποία πλέον δε νοικιάζονται εύκολα», ανέφερε ο κ. Τσόχας.

Η αγορά γης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των μεσιτών της Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Αναγνώστου, καλή επένδυση σήμερα θεωρείται και η απόκτηση γης σε περιοχές που για κάποιο λόγο αναμένεται να αποκτήσουν στο μέλλον υπεραξία. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι η προοπτική υπεραξίας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. «Για παράδειγμα, αν η ΔΕΘ θα πάει στη Σίνδο, η αγορά γης εκεί αποτελεί καλή επένδυση. Αν όμως πάει στους Λαχανόκηπους, όπως ακούστηκε τελευταία, τότε τι γίνεται; Πάντως, σίγουρα προοπτικές υπεραξίας φαίνεται να υπάρχουν στα αγροτεμάχια κοντά στο σημείο όπου θα κατασκευαστεί η εξωτερική περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης. Ηδη εκεί κοντά έχουν εγκατασταθεί κάποιες επιχειρήσεις. Σήμερα η αξία των αγροτεμαχίων είναι χαμηλή και θα ανέβει κατακόρυφα, μόλις ξεκινήσουν κάποιες πρόδρομες εργασίες», τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

Στα ανατολικά προάστια

Εξάλλου, ο κ. Λιάντας υποστηρίζει ότι πολύ καλή επένδυση, για όσους έχουν σχετικά λίγα χρήματα και θέλουν να αφήσουν κάτι στα παιδιά τους, αποτελεί η αγορά αγροτεμαχίων σε εκτός σχεδίου περιοχές των ανατολικών προαστίων (Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Νέο Ρύσιο, Καρδία, Βασιλικά, Επανομή) και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση περίπου 30 - 35 χιλιομέτρων από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να στραφούν σε περιοχές που βρίσκονται προς ένταξη στο σχέδιο, σε διαδικασίες που είναι προχωρημένες. Για τα πιο απομακρυσμένα αγροτεμάχια θα χρειαστεί να περιμένουν 30 ή 40 χρόνια, για να αποκτήσουν υπεραξία», ανέφερε ο κ. Τσόχας.

Αγοραστές με... άνεση

Τέλος, σε ό,τι αφορά ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτου που έχουν οικονομική άνεση και μπορούν να δαπανήσουν αρκετά χρήματα, ο κ. Τσόχας τους συνιστά να στραφούν σε προνομιούχα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης ή σε μεγάλες κατοικίες στην ίδια περιοχή.

πηγη:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου