Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ιδού η οικονομική πρόκληση για τις ελληνικές ομάδες

Έσοδα που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, κατέγραψαν για πρώτη φορά οι 20 κορυφαίες ομάδες του πλανήτη, σύμφωνα με την 14η ετήσια έκθεση «Football Money League 2011» της Deloitte.

Τα έσοδα άγγιξαν σε σύνολο τα 4,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η έκθεση της Deloitte καλύπτει τη σεζόν 2009/10 και αποτελεί την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη ανάλυση της οικονομικής απόδοσης των ποδοσφαιρικών ομάδων.

Κατακτήτρια της κορυφής για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, βάσει εσόδων.
Ο ισπανικός σύλλογος απέχει τώρα μόλις δυο χρόνια από την κατάρριψη του ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία καταλάμβανε την πρώτη θέση επί οκτώ συναπτά έτη (από το 1996/97 έως το 2003/04).

Η Μπαρτσελόνα παραμένει στη δεύτερη θέση και βρίσκεται μπροστά από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάνοντας την κορυφή ισπανική υπόθεση για δεύτερη χρονιά.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές ομάδες καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, η Αγγλία έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση από κάθε άλλη χώρα στη λίστα των 20, με 7 συλλόγους. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τσέλσι παρέμειναν στα περσινά επίπεδα κατακτώντας την τρίτη, την πέμπτη και την έκτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Λίβερπουλ έπεσε κατά μια θέση στην κατάταξη.

Εντυπωσιακή άνοδο κατέγραψε η Μάντσεστερ Σίτυ, σκαρφαλώνοντας εννιά ολόκληρες θέσεις- από την 20η στην 11η, απόρροια των μεγάλων επενδύσεων στο αγωνιστικό πεδίο και των αγωνιστικών της επιδόσεων (τερμάτισε 5η στην Premier League, κατάταξη-ρεκόρ για το σύλλογο από την έναρξη του συγκεκριμένου πρωταθλήματος). Επιπλέον, η ομάδα κατάφερε να συγκεντρώσει τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της, με αύξηση που άγγιξε τα 38 εκατομμύρια λίρες (44%). Η συγκεκριμένη αύξηση είναι η μεγαλύτερη-σε απόλυτο και σχετικό επίπεδο- από όλους τους συλλόγους εικοσάδας.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι και οι 20 κορυφαίες ομάδες της κατάταξης προέρχονται από τα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Επτά αγγλικές, τέσσερεις Γερμανικές και Ιταλικές, τρεις Ισπανικές και δύο Γαλλικές ομάδες, συνθέτουν την κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, βάσει εσόδων.

Ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner στην Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης ΑΕ, δήλωσε:

«Αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ελληνικές ομάδες, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από το δυσμενές οικονομικό κλίμα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την οικονομική τους απόδοση και τα έσοδά τους. Οι ελληνικοί σύλλογοι θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν άλλες πηγές εσόδων, πέραν των εισιτηρίων -όπως για παράδειγμα τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το merchandising και την εκμετάλλευση των γηπέδων- με στόχο την κερδοφορία. Εξάλλου, η κερδοφορία θα καταστεί ακόμα πιο σημαντικός παράγοντας για τις ομάδες από το 2013, όταν θα ισχύσει ο νέος κανονισμός UEFA Financial Fair-play».
ΠΗΓΗ: advertising.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου