Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ απειλή για την Τουρκία!

Το 43% περίπου των Τούρκων θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μεγαλύτερη απειλή κατά της χώρας τους, ενώ ακολουθεί το Ισραήλ. Πρόκειται για αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Κέντρο Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών MetroPOLL που εδρεύει στην Άγκυρα και συνδέεται με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Σχετική δημοσίευση έγινε στην εφημερίδα Χουριέτ και την αγγλόφωνη έκδοσή της Daily News and Economic Review στις 5/1/11.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κέντρου Καθηγητή Özer Sencar, οι ενέργειες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από την εισβολή στο Ιράκ και μετέπειτα, η δημιουργία επεισοδίων (σύλληψη και κράτηση Τούρκων στρατιωτών στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ), ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι επανειλημμένες ψηφοφορίες για την Αρμενία στο Κογκρέσο και οι αρνητικές δηλώσεις που κάνουν Τούρκοι ηγέτες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ παίζουν κύριο ρόλο στην άποψη των Τούρκων πολιτών.

Στην έρευνα, κατά την οποία ερωτήθηκαν 1.504 άτομα σε 31 επαρχίες, τέθηκε το ερώτημα: «Από ποια χώρα προέρχεται η μεγαλύτερη απειλή;». Το 43% απάντησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενο από το 24% που θεωρεί ότι το Ισραήλ ως κύρια απειλή, ενώ μόλις το 3% θεωρεί απειλή το Ιράν, 2,3% την Ελλάδα, 2,1% το Ιράκ, 1,7% τη Ρωσία και 1% την Αρμενία. Το 18,9% δήλωσε ότι δεν έχει γνώμη.

Σύμφωνα με σχόλιο Αμερικανού πολίτη στην ίδια εφημερίδα, “ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ κύρια απειλή κατά της χώρας τους είναι ότι υποστηρίζουν το κόμμα ΑΚΡ και την κουρδική οεγάνωση ΡΚΚ, και διότι μια υποανάπτυκτη και διαιρεμένη Τουρκία εξυπηρετεί τους σκοπούς των ΗΠΑ”.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, στις εκλογές του Ιουνίου 2011, το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει με ποσοστό 45,3% ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης (CHP) θα πάρει 30,7% των ψήφων. Το 17% εμφανίζεται ως αναποφάσιστο ή ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Το κουρδικό κόμμα BDP πιστεύεται ότι θα λάβει 6,5% των ψήφων που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μπει στη Βουλή, αφού στην Τουρκία το ελάχιστο όριο είναι το 10%.

πηγη:parisis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου