Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Οδηγίες για απόσυρση παραποιημένων χαρτονομισμάτων και αντικατάσταση *Από την ΕΚΤ για την διευκόλυνση επισήμανσης των πλαστών

Το ξέρουμε εδώ και καιρό. Μας έχουν “κατατάξει” στην κατηγορία των ...pigs -“γουρουνιών” για τους μη αγγλομαθείς, ακρωνύμιο της λέξης που περιλαμβάνει τα αρχικά στην ίδια γλώσσα την Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία. Η αναφορά γίνεται επειδή είμαστε οι χώρες της ευρωζώνης με τις χειρότερες οικονομικές επιδώσεις, αλλά μια πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δείχνει ότι ο χαρακτηρισμός ίσως να μην είναι απλά και μόνο σύμπτωση. Από την πρώτη μέρα του νέου χρόνου η εντολή στις παραπάνω πέντε χώρες είναι να βάλουν τάξη στα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε κακή κατάσταση.
΄Οπα! Ηρεμία, μη πάει το μυαλό σας στο βρώμικο χρήμα, αν και έχει σχέση και με την βρωμιά. Η εγκύκλιος της ΕΚΤ είναι σαφέστατη προς την Τράπεζα Ελλάδος και μέσω αυτής σ΄ όλες τις τράπεζες. Χαρτονομίσματα των οποίων η γνησιότητα παρουσιάζει πρόβλημα αναγνώρισης εξ αιτίας κακής εμφάνισης (σκισμένο και κολλημένο, μη άρτιο, τσαλακωμένο, με ιδιόχειρες σημειώσεις, αλλαγή χρώματος επειδή κατά λάθος μπήκε στο...πλυντήριο, κ.λ.π.) με αποτέλεσμα να έχουν παραποιηθεί ή να μη αναγνωρίζονται τα ειδικά στοιχεία αυθεντικότητας τους, θα πρέπει να αποσύρονται από την κυκλοφορία για να αντικατασταθούν με καινούργια.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διευκόλυνση αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων, πέρα από τις δυσκολίες αποδοχής τους στην αγορά και την πιστοποίηση της γνησιότητάς τους από τα ειδικά μηχανήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τα περισσότερα πλαστά (40-45%) είναι ονομαστικής αξίας 20 και 50 ευρών, με τα αντίστοιχα των 5 και 10 ευρώ να είναι τα περισσότερο χρησιμοποιημένα και παραποιημένα. Βλέπετε, τα των 100, 200 και 500 ευρώ είναι ακριβοθώρητα επί των ημερών μας και συνεπώς δεν περνάν από πολλά χέρια. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 βρέθηκαν 387.000 πλαστά χαρτονομίσματα, επί συνόλου σε κυκλοφορία 13 δισ. αξίας 750 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των πλαστών αξίας 5, 10 και 500 ευρών δεν ξεπερνά ούτε το μισό της %.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 500σάρια. ΄Εχει αποδειχτεί ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Βρετανία, έχει συγκεντρωθεί αλλά δεν κυκλοφορεί ο μεγαλύτερος αριθμός αυτού του είδους των χαρτονομισμάτων. Ειδικά στην Βρετανία είναι δύσκολο να το αποκτήσεις. Μπορείς να το αλλάξεις εύκολα σαν τουρίστας, αλλά οι τράπεζες και τα γραφεία συναλλάγματος αποφεύγουν να στο δώσουν με αντάλλαγμα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα. Προφανέστατα για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα από μαφίες κάθε είδους, με τις αρχές να βεβαιώνουν πως το 90% των 500σάρικων είναι στα χέρια αυτών που επιδίδονται στο εμπόριο ναρκωτικών και γενικά σε ξέπλυμα χρήματος από παράνομες συναλλαγές. Οσονούπω υπό παρακολούθηση θα είναι και τα 200σάρια.

πηγη:Του Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου,
http://ellinas-xoris-ellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου