Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.Οι 4 λύσεις που προκρίνονται για την μείωση των 95 δισ ευρώ Το μήνυμα που έχουν στείλει τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τρόικα για την ρευστότητα το έχουν πλήρως αποκωδικοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες.
Η μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ ύψους 95 δις ευρώ και η συνακόλουθη δέσμευση εγγυήσεων 137,7 δις ευρώ προφανώς και αποτελεί μείζον πρόβλημα για όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη περιμένουν τους επόμενους μήνες τόσο την ΕΚΤ όσο και την Τρόικα να θέτει χρονοδιαγράμματα προς τις ελληνικές τράπεζες για το πώς και πότε θα μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κεντρική Τράπεζα.
Στα ευρωπαϊκά stress tests είναι προφανές ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα λάβουν καλή βαθμολογία στο σκέλος της ρευστότητας καθώς αδυνατούν να προσφύγουν στις αγορές.
Με βάση ασφαλείς πληροφορίες στα επιτελεία των μεγάλων τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobank, Πειραιώς κ.α. έχουν εξετασθεί εναλλακτικοί τρόποι αποδέσμευσης από την ΕΚΤ, σταδιακά.
Γνωρίζουν οι τραπεζίτες ότι θα ήταν ιδανικό σενάριο τα 95 δις ευρώ ρευστότητας που έχουν αντλήσει να τα μειώσουν στα 50 δις ευρώ, ωστόσο αυτό είναι ανέφικτο σε αυτή την συγκυρία.
Με βάση ενδείξεις θα τεθούν χρονοδιαγράμματα και στάδια αποκλιμάκωσης. Από τα 95 δις στα 80 δις στα 65 δις στα 50 δις ευρώ.
Όμως κατανοούν ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και η Τρόικα θα θέσουν θέμα ρευστότητας ειδικά για την υπέρμετρα μεγάλη έκθεση των τραπεζών στην ΕΚΤ. Τα 95 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 20% του ενεργητικού των τραπεζών.
Η πίεση της ΕΚΤ και της Τρόικας θα είναι ακόμη ασφυκτικότερη σύμφωνα με τους τραπεζίτες τους επόμενους μήνες και ειδικά προς το καλοκαίρι η πίεση αυτή θα ενταθεί.
Οι έλληνες τραπεζίτες ήδη προετοιμάζονται και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια..

Πως θα μειωθούν τα 95 δις ρευστότητας στην ΕΚΤ;

Με βάση πληροφορίες 4 φαίνεται να είναι τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξετάσει οι ελληνικές τράπεζες ώστε στο μέλλον και υπό καταλληλότερες συνθήκες να ξεκινήσουν μια διαδικασία μείωσης της εξάρτησης από την ΕΚΤ.
Λύση πρώτη
Οι τράπεζες αρχίζουν να πραγματοποιούν repos στα ελληνικά ομόλογα.
Οι τράπεζες διαθέτουν 55 δις ευρώ ελληνικό χρέος.
Αν μπορούσαν μέσα στους επόμενους 12 μήνες να χρησιμοποιήσουν τα 20 δις ευρώ για repos αυτομάτως θα επιμήκυναν την αντληθείσα ρευστότητα τους θα την πλήρωναν ακριβότερα αλλά αντί για 3 μήνες θα μπορούσαν να δανεισθούν για 1 χρόνο.
Όμως ενώ το σχέδιο θεωρείται υλοποιήσιμο εμφανίζει μια πολύ σοβαρή αδυναμία.
Το 2012 προσδιορίζουν πολλοί την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδος και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είναι εφικτό οι ξένες τράπεζες να αποδεχθούν ομόλογα ως εγγύηση για repos.
Άρα ίσως να καθυστερήσει η εφαρμογή.
Στην λύση αυτή περιλαμβάνεται και η χρήση σε repos ομολόγων τρίτων χωρών τα οποία φθάνουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα 5,5 με 6 δις ευρώ.
Λύση δεύτερη
Να αποφασίσουν να μειώσουν το ενεργητικό τους.
Δηλαδή να πωλήσουν στοιχεία του ισολογισμού τους όπως ομόλογα άλλων τραπεζών, δάνεια να μην ανανεώσουν αναχρηματοδοτήσεις και άλλα.
Η λύση αυτή μερικώς εφαρμόζεται από ορισμένες τράπεζες αλλά με βάση την πίεση που μπορεί να ασκηθεί από την ΕΚΤ μπορεί να παρθούν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.
Λύση Τρίτη
Να επιδιώξουν να υλοποιήσουν repos και συναλλαγές με ξένες τράπεζες δίνοντας ως εγγύηση δάνεια από τον ισολογισμό.
Είτε υπό την μορφή της τιτλοποίησης, είτε υπό την μορφή απευθείας χρήσης των δανείων ως εγγυήσεις.
Λύση τέταρτη
Να βγει η Ελλάδα το 2012 στις αγορές και αυτό να αποτελέσει ένα καλό κίνητρο για τις ελληνικές τράπεζες να βγουν στις αγορές.
Προφανώς από τις λύσεις που εξετάζονται δεν μπορούν να επιφέρουν άμεσο αποτέλεσμα. Χρειάζονται τουλάχιστον μήνες.
Όμως από το Φθινόπωρο η ΕΚΤ θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες και το κεφάλαιο αποδέσμευση από την εξάρτηση της ΕΚΤ θα αποτελεί μείζονος σημασίας πρώτιστη προτεραιότητα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα


Article Author: Πέτρος Λεωτσάκος,δημοσιογράφος
πηγη bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου