Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Δυσμενή εικόνα για τις επιχειρήσεις της B. Ελλάδας

Δυσμενής ήταν και το μήνα Δεκέμβριο του 2010, η κατάσταση των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, ενώ δυσοίωνες είναι και οι προοπτικές στο θέμα της απασχόλησης, όπως αναδεικνύει η μέτρηση του δείκτη Northern Greece Business Index 500 που διεξάγεται κάθε μήνα από την εταιρεία INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις εκφράζουν σε υψηλό ποσοστό την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ επικρατεί μεγάλη ανησυχία και απαισιοδοξία για το τι θα συμβεί εντός των επόμενων έξι μηνών και είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνει πως ο τζίρος του μειώθηκε. Από τις επιχειρήσεις που πήραν μέρος στην έρευνα του Δεκεμβρίου επισημαίνουν πως η κατάσταση τους είναι κακή σε ποσοστό 50% (έναντι 53% έναντι του Νοεμβρίου), καλή με 10% και ικανοποιητική με 40% (έναντι 14% 33% αντίστοιχα). Ακόμη για τους επόμενους έξι μήνες οι επιχειρήσεις εκτιμούν πως η κατάσταση τους θα είναι καλύτερη σε ποσοστό μόλις 9% (14%), το οποίο είναι το 2ο χαμηλότερο ανάλογο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009. Χειρότερη εικόνα για το προσεχές εξάμηνο «βλέπει» το 55% (42%) των ερωτώμενων, που είναι το 2ο υψηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2009.

Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές στο πεδίο της απασχόλησης, καθώς το 5% (έναντι 7%του Νοεμβρίου) των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι θα πραγματοποιήσουν προσλήψεις τον μήνα, που ακολουθεί, είναι εξαιρετικά χαμηλό (2ο χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009).

Όσον αφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, το Δεκέμβριο του 2010 απαντούν ότι αυξήθηκε το 14% (έναντι 19%του περασμένου μήνα), και ότι μειώθηκε το απαντούν το 61% (έναντι 54%) και το 25% (έναντι 27%) ότι παρέμεινε ο ίδιος..

Αναλύοντας τα αποτελέσματα κατά κλάδο, οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές, δίνουν τις πιο αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση τους και την προοπτική τους για το επόμενο εξάμηνο. Στο ζήτημα της απασχόλησης, οι εμπορικές εμφανίζονται να έχουν την τάση τον επόμενο μήνα να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους (μεταποιητικές-βιομηχανικές, υπηρεσιών και μεικτές). Οι μεικτές κρατούν τα «πρωτεία» στην πρόθεση πραγματοποίησης απολύσεων και έπονται οι εμπορικές και οι μεταποιητικές-βιομηχανικές.

Από την πλευρά της η βιομηχανία-μεταποίηση εξακολουθεί να «στροβιλίζεται» στην κρίση με ποσοστό 69% των σχετικών επιχειρήσεων να δηλώνει μειωμένο τζίρο, μόλις 3% να προτίθεται να προσλάβει προσωπικό και 54% να κρίνει ως κακή την κατάσταση του.

Την καλύτερη υφιστάμενη εικόνα αναδεικνύουν με τις απαντήσεις τους οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, που ανθίστανται καλύτερα στην κρίση, σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μετρήσεις του NGBI 500 από τον Οκτώβριο του 2009. Κατά τον Δεκέμβριο του 2010, ο δείκτης NGBI 500 καταγράφει τη 2η χαμηλότερη επίδοση του από τον Οκτώβριο του 2009, και μετά και διαμορφώνεται στο -34 (ίδια ακριβώς ήταν και η επίδοση του Ιουλίου και Νοεμβρίου 2010 και χειρότερα ήταν μόνο τον περσινό Ιούνιο).

πηγη:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου