Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Ελλάδα είναι αμφίβολο αν θα βγει στις αγορές το 2012 - Δύσκολα τα επόμενα 6 χρόνια για την χώρα εκτιμά η Μ. Ξαφά

Η Ελλάδα θα χρειασθεί τουλάχιστον 6 χρόνια προσαρμογής ώστε να σταθεροποιήσει την οικονομία, να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα να επαναφέρει την οικονομία σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας και να επιστρέψει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη υποστηρίζει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και τωρινός σύμβουλος της IJ Partners κ Μιράντα Ξαφά. Έμπειρη οικονομολόγος η κ Ξαφά αποφεύγει τις ωραιοποιήσεις.
Θεωρεί ότι τα 3 χρόνια του μνημονίου δεν είναι αρκετά.
Είμαστε ακόμη στην αρχή υποστηρίζει και απαιτείται πολύς χρόνος ακόμη ώστε η Ελλάδα να μπει πάλι στον σωστό δρόμο, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όμως πόσος χρόνος χρειάζεται ώστε η Ελλάδα να επανέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής θα χρειασθούν 6 χρόνια τουλάχιστον ώστε η Ελλάδα να επιτύχει ανάκτηση αξιοπιστίας, τιθάσευσης των ελλειμμάτων και ανάπτυξη.
Στην ερώτηση αν εκτιμά ότι η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2011 η κ Ξαφά υποστηρίζει ότι το 2011 αποκλείεται ενώ υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά για το 2012. Είναι αμφίβολο αν η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και δεν είχε να πληρώσει ούτε 1 ευρώ σε τόκους καθώς ακόμη οι σοβαρές παθογένειες δεν έχουν αντιμετωπισθεί.
Ο δημόσιος τομέας και το λιανεμπόριο θα συρρικνωθούν σημαντικά υποστηρίζει η κ Ξαφά.
Ο δημόσιος τομέας αποτελεί μέρος του προβλήματος της οικονομίας και θα μειωθεί σημαντικά.
Μείωση δεν σημαίνει μετατάξεις αλλά απολύσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο επίσης η κ Ξαφά εμφανίσθηκε απαισιόδοξη.
Δεν μπορεί να υπάρχουν τόσες χιλιάδες μικρά μαγαζιά ή μικρές επιχειρήσεις που απλά υπάρχουν χωρίς να λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Πολλές από αυτές θα υποχρεωθούν να κλείσουν.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν της προσαρμογής και της τήρησης του μνημονίου.
Αν η Ελλάδα τηρήσει το μνημόνιο είναι πολύ πιθανό να δει φως στο τούνελ της βαθιάς ύφεσης που έχει περιέλθει.
Για την ανάπτυξη η κ Ξαφά υποστήριξε ότι οι τράπεζες θα αποτελέσουν την βάση της προσπάθειας ανάπτυξης αλλά όσο το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να προσφύγει στις αγορές, ούτε οι τράπεζες θα μπορέσουν να προσφύγουν στις αγορές, αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση από την ΕΚΤ θα διατηρηθεί για καιρό…

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου